Kutyák és a kullancs

A kutyások egyik legrettegettebb ellensége a kullancs. Az enyhe és rövid télnek köszönhetően idén is már javában el kell kezdenünk kutyáink kullancs elleni védelmét.

A kullancsoknak hazánkban is számos, mintegy két tucat faja honos. A viszonylag nagy méretű (1-6 mm) ízeltlábúak főleg hüllők, madarak és emlősök vérével táplálkoznak. Erdőkben (pl. gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyes), valamint bokros-fás sűrű aljnövényzetű területeken fordulnak elő nagy számban.

A kullancs városi környezetben is megtalálható, különösen az összefüggő, kisebb-nagyobb növényzettel borított területeken. A kertekbe is bekerülnek a háziállatoknak, illetve a vadon élő emlősöknek és madaraknak köszönhetően. A kullancsok házi kedvenceinkre is veszélyes betegségeket hordozhatnak.

Ezek közül az egyik legveszélyesebb a babesiosis, amelyet a Babesia canis nevezetű egysejtű parazita idéz elő. A kórokozó iránt főként a kutyák és a kutyafélék (róka, farkas, aranysakál) fogékonyak. A megfertőződött kutyákban pár napos (legfeljebb két-három hetes) lappangási idő után súlyos klinikai tünetek jelentkeznek. A betegségnek a következő jelei vannak: magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, kedvetlenség.

Szövődményként kialakulhat vesekárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás, autoimmun-betegség, bénulás, idegrendszeri betegségek. A beteg kutyák időben végzett szakszerű állatorvosi ellátás híján pár nap alatt elpusztulnak. Kiemelten fontos a kullancs elleni védekezés, és erősen javasolt a kullancs elleni szerek használata. Ezekből többféle is létezik: külsőleg a speciális nyakörvek, úgynevezett spot-on készítmények, valamint belsőleg alkalmazható szerek. A szerekről és arról, hogy melyik kutyának mi az ideális, illetve milyen gyakran kell ismételni, az állatorvos tud tájékoztatást adni!

Amit még gazdiként tehetünk, hogy az erdős, bokros területeken való sétáltatás után a kutya testfelületét gondosan átvizsgáljuk, és a kullancsot mielőbb eltávolítjuk (a kullancsot a bőrfelülethez minél közelebb, csipesszel megfogva, folyamatosan húzva). A csípés helyének fertőtlenítése ajánlott. ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

Top