Januártól a Vágóhíd utca – Üllői út – Könyves Kálmán körút –Soroksári út által határolt területen díjfizetőssé válik a parkolás

Januártól a Vágóhíd utca – Üllői út – Könyves Kálmán körút –Soroksári út által határolt területen díjfizetőssé válik a parkolás

Ferencváros Képviselő-testülete 2023. április 27-én kezdeményezte a 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet módosítását, hogy a Vágóhíd utca – Üllői út – Könyves Kálmán körút –Soroksári út által határolt területre is terjedjen ki a díjfizetésköteles várakozási rend „C” zónája. A Fővárosi Közgyűlés egyéb, a parkolási rendeletet érintő kérdésekkel együtt 2023. november 29-én döntött arról, hogy módosítja a rendeletet és engedélyezi a díjfizetés kialakítását.

Mindez azt jelenti, hogy 2024. januárjától a Vágóhíd utca – Üllői út – Könyves Kálmán körút –Soroksári út közötti közterületen lévő parkolóhelyeken csak parkolási díj ellenében lehet várakozni (parkolni). A terület a 907-es számú zónába kerül, ahol a „C” kategóriához meghatározott rend szerint munkanapokon 08:00 és 18:00 óra között kell fizetni a parkolásért, óránként 300 Ft-ot. Mindezekért új automaták és a parkolásra figyelmeztető táblák kerülnek kihelyezésre.

Az új díjfizetésköteles várakozási terület kialakításával egységesebbé és rendezettebbé válik a Könyves Kálmán körútig érő terület közterületi parkolása, és megszűnik az a helyzetet, hogy az eddig ingyenes területbe beékelődött néhány díjfizetésköteles utca (Lenkey János u., Fehér Holló u., Albert Flórián út). Továbbá megoldja azt az anomáliát, hogy az Üllői út józsefvárosi oldalán már díjfizetésköteles a várakozás, emiatt arról a területről jelenleg érdemes volt átparkolni a ferencvárosi oldalra.

Emellett szükségessé vált a megváltozott épített és lakókörnyezethez történő parkolásszabályozási alkalmazkodás, hogy a korábbi ipari környezetből kialakított lakókörnyezet is élhetőbbé váljon azáltal, hogy a díjfizetéses parkolás csökkenti a területen a közterületi parkolóhelyeket P+R módon használó gépjárművek számát, de emellett csökkenti az átutazó és ingyenes parkolóhelyet kereső forgalomterhelést, valamint javítja a lakosság közlekedési és parkolási helyzetét.

 

A 907-es zóna, a bővítés után piros kerettel.

Top