Ferencvárosi segítség – ha nincs pénz ajándékra

Súlyos anyagi gondokkal küzdő családokon, gyerekeken, idős embereken, hajléktalanokon igyekszik segíteni több, Ferencvárosban működő szervezet és kezdeményezés. Az ajándékozást a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága, a Feszgyi segíti.

„Nagyon igyekszünk, hogy mindenkinek jusson ajándék, így a Feszgyi külön adománykoordinátort is kijelöl az adventi időszakra, hogy a szociális munkások által jelzett gyerekek, mélyszegénységben élő nyugdíjasok és megváltozott munkaképességűek ne maradjanak ki a kerületi ajándékozásból” – mondta Dobák-Kiss Tímea, a Feszgyi szakmai vezetője.

Karácsonyra a segélyszervezetek igyekeznek a gyerekek kívánságait teljesíteni. A kislányok körében tavaly a babakocsi és a benne fekvő baba volt a sláger, a kisfiúkéban a szirénázó autók, a tinikében pedig a telefonhoz csatlakoztatható fülhallgatók és a szépségápolási cikkek.

„Bár több adományozó partnerünk is jelezte, hogy idén a vártnál és a szokásosnál kevesebb a felajánlás, mégis vannak olyan új programok, amelyek különleges élményt vihetnek már az advent idején a családok életébe.” Több héten át száznyolcvan ember, azaz körülbelül ötven rászoruló család táborozhat ingyenesen Zánkán, ahol adventi programok és a téli Balaton várja őket. Emellett a gyerekek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat karácsonyi programjain is részt vehetnek, és ajándékot is kapnak. De az sem lesz utolsó, amikor először lépnek be az Operaházba, hogy megnézzék a Diótörő előadását.

A Feszgyi a téli időszakban kiemelten figyel arra, hogy az elszegényedett, hideg lakásokban vagy az utcán tengődő embereknek segítsen. A felnőttek élelmiszercsomagot kapnak, hogy legyen miből megfőzni a karácsonyi étket. A hajléktalanok nappali melegedőjében százhúsz embernek adnak majd karácsonykor vacsorát és az étel mellé bejglit, szaloncukrot, miközben egész nap zene szól. A hajléktalanoknak ezen kívül egy kis karácsonyi csomagot is adnak, amelyben nescafé, meleg zokni és zacskós leves is lesz. A LÉLEK-Pont, a Feszgyi utcai szociális munkát végző csoportja pedig a már lakásban élő, egykor hajléktalan emberek számára szervez karácsonyi vacsorát.

Tizedik alkalommal rendezi meg a Horizont Szociális Alapítvány a 100 gyerek karácsonya elnevezésű programját. Idén nem a szegénységben élő ferencvárosi gyerekek kapnak személyre szóló ajándékokat, hanem a családjuk 10-15 ezer forint értékű vásárlási utalványt, amelyet aztán arra költenek, amire szeretnék – mondta Berecz Dénes, a kuratórium elnöke. A külső adományokból, 1 százalékokból és a támogatóktól befolyt összegből finanszírozott program mellett az alapítvány olyan családokat is támogat, amelyek felnőtt, fogyatékkal élő gyermeküket nevelik. Nekik, immáron harmadik éve, ünnepi vacsorát és évzáró ünnepséget tartanak.

Ferencváros önkormányzata a rászoruló ferencvárosi családoknak fenyőfát és szaloncukrot oszt december 20-án 18 és  óra között. Idén összesen kétszáz fenyőfát és hozzá szaloncukorcsomagot kaphatnak a kerületi lakcímkártyával érkező rászorulók a Ferencvárosi Művelődési Központban.

(Bilkei-Gorzó Borbála)

 

Adományokat várnak, hogy segíthessenek:

  • Feszgyi

Felelős: Antal Szilvia családsegítő antalsz@feszgyi.hu

Cím: 1096 Bp., Lenhossék u. 7-9.

Telefon: +36 1 215 6027, +36 1 215 8437

  • Horizont Szociális Alapítvány

Cím: 1085 József körút 69. fsz. 1.

Telefon: +36 20 962 2574

Adószám:

Számlaszám: CIB 11100104-90004089-10000001

  • A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Konkáv Közösségi Térbe ( a Balázs Béla és a Sobieski utca sarkán) cipősdoboz ajándékcsomagokat várnak december 20-áig keddtől péntekig 15 és 19 óra között.

 

„Elhagyott” ajándékok a JALT-on

Lakossági kezdeményezésre ajándéklánc indult a József Attila-lakótelepen, amelyhez bárki csatlakozhat. A mikuláscsomagok mintájára a játékokat játszótereken, padokon helyezik el egy kis üzenettel, hogy aki megtalálja és szívesen fogadja, vigye el, és „használja boldogsággal”.

 

 

 

 

Top