Békésy György pályázat a IX. kerületi gimnáziumok részére
vissza

Békésy György pályázat a IX. kerületi gimnáziumok részére

0/50 online támogató

Ötletem leírása: Javaslom, hogy az Önkormányzat írjon ki pályázatot a IX. kerületi gimnáziumok részére, a következő címmel:

AZ ORVOSI-NOBEL-DÍJAS BÉKÉSY GYÖRGY SZEMÉLYISÉGÉNEK EGY FONTOS JELLEMVONÁSA

Miért tartod fontosnak, hogy megvalósuljon?: Békésy György az egyetlen olyam magyar Nobel-díjas, akinek kutatási tevékenysége a IX. kerülethez kapcsolható. Békésy Györgynek (1899–1972) egyetlen munkahelye volt a Posta Kísérleti Állo­mása (Budapest, IX. ker. Zombori utca 16. szám). Itt végezte azokat a kísérleteket, amelyért Nobel-díjban részesült 1961-ben. Békésy György 1946-ban hagyta el Magyar­országot – végleg – és többé nem tért vissza. Az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, 1961-ben részesült Nobel-díjban és 1972-ben hunyt el Honoluluban. Békésy élete végéig megőrizte a magyar állampolgárságát. Azért javasoljuk, hogy Békésy személyiségének csak egy-egy jellemvonásáról írjon a pályázó középiskolás, mert ezzel rákényszerítjük az önálló gondolkodásra. A kiírás idő tartamának az optimuma 30 nap.

Bírálók:
Prof. Dr. Vincze János
Prof. Dr. Asztalos Miklós
Dr. Nagy László egyetemi docens
Dr. Simon Gábor ny. egy. adjunktus

Tervezett költségvetés: Javasoljuk, hogy a legjobb pályázatokért a diákok 30.000 Ft, míg az őt segítő tanár 20.000 Ft, jutalomban részesüljenek. 10 pályamunkát kell díjazni. Így ennek összköltsége 664.700,- Ft.

Megvalósítás tervezett időpontja: A jutalmakat az Önkormányzat ünnepélyes keretek között adja majd át.

Részt vesz a megvalósításban is? A pályamunkák elbírálását az alulírott vállalja, még felkér 1-2 nyugdíjas orvos kollegát.

Támogatom
Top