Hogyan működik

Először ezt nézze meg! (animáció)

“JÓVÁHAGYÁSRA VÁR”

Egy ötlet származhat egyetlen helyi lakostól is, de szükség van szakértők, önkormányzati dolgozók véleményezésére, mivel lehetséges, hogy éppen azon a terven már dolgoznak, nem kerületi hatáskörbe tartozik, vagy épp valamilyen jogi szabályozás, technikai ok miatt nem megvalósítható.  Ebben a szakaszban lehetőség van arra, hogy az egyet nem értők is kifejezhessék véleményüket. Ezeket az elbírálásnál megvizsgálja a hivatal, és dönt az ötlet megvalósíthatóságáról. Ha a hivatal megvalósíthatónak találja az ötletet, akkor elkezdődhet a támogatók gyűjtése. Karbantartási feladatokat (például padok lefestése, járda és útjavítások) nem, csak új beruházást támogatunk. 

A javaslatok elbírálásának szempontjai: 

  • Az ötlet az állam hatáskörébe tartozik
  • Az ötlet a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik
  • Az ötlet túl szűk közösséget érintene, vagy magáncélt szolgál
  • Az ötlet betervezett tételként szerepel a kerület idei éves költségvetésében
  • Az ötlet költsége meghaladja az egy ötletre szánt maximális összeget (5 millió Ft)
  • Az ötlet magvalósítása technikailag nem kivitelezhető
  • Az ötlettel szemben reális ellenérdekeltség merült fel a lakosság részéről

“TÁMOGATÓKAT GYŰJT”

A megvalósításhoz nem csak a hivatal támogatására van szükség. Az egyes tervek szélesebb körben is támogatást kell, hogy élvezzenek. Ennek érdekében az ötletgazda a beruházás mértékével arányos számú szavazatot gyűjt össze. Az aláírásgyűjtés online módon történik, minden ötletgazda 30 munkanapig gyűjtheti a támogatókat. Egy kerületi lakosnak egy szavazata van ötletenként.

Szavazatszámok és az ötlet értéke

150 szavazat– 2 és 5 millió Ft között

100 szavazat– 2 millió alatti 1 millió Ft feletti

50 szavazat– 1 millió alatti 500 000 Ft feletti

25 szavazat– 500 000 Ft alatti

A honlapon regisztrált kerületi felhasználók (IX. kerületi lakcímmel rendelkezők) támogatásukat fejezhetik ki az egyes ötletekkel kapcsolatban. A „Támogatókat gyűjt” szakaszban a kerületben élők nem csak szavazással segíthetik a tervek megvalósulását, hanem azzal is, hogy segítenek az ötletgazdának a szavazatok gyűjtésében.  Azok az ötletek, amelyek nem szereztek elegendő támogatót automatikusan törlésre kerülnek.

“MEGVALÓSÍTÁS”

Miután sikerült összegyűjteni a megfelelő számú szavazatot, tehát az ötlet elnyerte a közösség támogatását, az Önkormányzat illetékes szakirodája elindítja a megvalósításhoz szükséges anyagbeszerzési, kivitelezési folyamatokat. Az olyan projekteknél, ahol ez lehetséges, a „Megvalósítás” szakaszában a lakosság aktívan részt vehet a kivitelezésben is (pl. ültetés).

 

Top