Idegenforgalmi adóval kapcsolatos rendelkezések a járványügyi vészhelyzet kapcsán

Tisztelt Adózók!

 

Idegenforgalmi adóval kapcsolatos rendelkezések a járványügyi vészhelyzet kapcsán

 

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020 (IV. 21.) Kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) hatálybalépésétől (2020. 04. 26.) 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz. Nem kell bevallani a megállapított adót, ha annak összege nulla forint.

 

Ennek értelmében amennyiben volt vendég és szállásdíj forgalom az adott hónapban, adóbevallást kell tenni, azonban az adó nem szedhető be az adókötelezettől és nem is kell megfizetni az adóhatóság felé. Vagyis például 100 000 Ft kifizetett szállásdíj esetén, az adót nem kell beszedni a vendégtől, azonban a 4000 Ft-os idegenforgalmi adóról (4 %) bevallást kell tenni, viszont nem kell befizetni. A bevallás benyújtására vonatkozó határidő nem változott, az továbbra is a tárgyhónapot követő hónap 15. napja. Nulla forint összegű adó esetén viszont nem kell adóbevallást beadni.

 

A rendelet hatályba lépése április 26-a, így április 27-e és 30-a között már e rendelet szabályait kell alkalmazni, míg április 1-től 26-ig a korábbi szabályok érvényesek. Kérjük, akinek április 27-e és 30-a között volt vendége, keressen minket.

Az országosan használt adónyilvántartó program még nem tudja kezelni a rendeletben megfogalmazott elvárásokat, így kérjük türelmüket az esetleges adóproblémákkal kapcsolatban. Ígéretük szerint a program fejlesztése folyamatban van. Amennyiben az adószámlájuk nem egyezik a saját nyilvántartásukkal, emailben (adoiroda@ferencvaros.hu) vagy telefonon (215-10-77) vegyék fel a kapcsolatot az adóhatóság képviselőivel.

 

2020.05.01.

Tisztelettel

 

Berner József

Irodavezető

Top