Szűkítik a polgármesteri jogköröket

FRISSÍTÉS: a törvényjavaslat polgármesteri jogköröket korlátozó részét visszavonták.

Ahogy többször írtuk, veszélyhelyzet idején a polgármester gyakorolja a képviselő-testület jogköreit.

Egy tegnapi törvényjavaslat szerint a kormány kiegészítené a Katasztrófavédelmi törvényt: a polgármester minden döntését engedélyeztetni köteles a megyei és a fővárosi védelmi bizottsággal. Így például a 100 ezer szájmaszk vásárlását is a ferencvárosi lakosság számára, amelyet Baranyi Krisztina tegnap jelentett be a 9.Tv-ben.A törvényjavaslat kitér a kiemelten közérdekű beruházások “gyorsítására és egyszerűsítésére” is – a Ferencváros területén elindult vagy tervezett ilyen beruházások nagy száma miatt ez szintén jelentősen érinti kerületünket.

A polgármester facebook-bejegyzése:

A törvényjavaslat polgármesteri döntésekre vonatkozó része:

36. §(1) A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:
„(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül”

Borítókép: Fedor Ilka.

Top