PUBLIC ART PÁLYÁZAT

PUBLIC ART PÁLYÁZAT

Ferencváros Önkormányzata 398/2021. (VI. 14.) számú önkormányzati határozatával Public Art pályázatot írt ki, melyre összesen 35 pályamű érkezett be.

A szakmai zsűri, melynek tagjai voltak: Kertész László művészettörténész, Zsinka Gabriella művészettörténész, Szabó Ádám szobrászművész és Százados László művészettörténész, a két fordulós egyénenkénti zártkörű konzultáció alapján javaslatot tett a szakbizottság számára. A Kulturális, Oktatási Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 398/2021. (VI. 14.) számú határozatával kijelölt szakmai zsűri javaslatát helyben hagyva az alábbi pályaműveket nyertesnek nyilvánította:

 

1.

Tehnica Schweiz: László Gergely, Rákosi Péter
Madaras váltófutás
Madaras József tér
április 1. – április 14.

A szakmai zsűri véleménye:
A megszakítás nélküli futás és megszervezése ambiciózus, az önszerveződés képességét igénylő és felkeltő megszólítása egy közösségnek. A két héten át éjjel-nappal zajló váltót helyi önkéntesek bevonásával kiegészítő rendezvények (koncert, közös étkezés) támogatják. Az alkotópáros kitűnő referenciákkal rendelkezik e területen, a Dunaújvárosi garázsfesztiválok megálmodásával-megteremtésével. A projekt egyben a térhasználók és a lakóközösség szociális helyzetéből következő életmódminták, valamint a futópálya-fejlesztés ellentmondására is reflektál.

 

2.

Gwizdala Dáriusz
Kóró Felhő
Markusovszky tér
április 1. – április 14.

A szakmai zsűri véleménye:
Egy darura függesztett hatalmas szárazvirág-kompozíció magasodik a tér fölé. A meghökkentő installáció „virág-felhőjét” a bontás záróeseményén a helyi közösség tagjaival együttműködve szétbontják, majd újrahasznosítják: a virágdíszek és koszorúk hazavihetőek, illetve egy részük közösen kerül elhelyezésre a kerületben található emléktáblák alá.

 

3.

Cseh Lili
Szóvirágok
Kerekerdő Park
május 11.- május 24.

A szakmai zsűri véleménye:
Lírai hangvételű, esztétikai hatásában is kvalitásos installáció. A Kerekerdő Parkba „telepített”, csokorba szedett és szavakat formáló betűvirágok szelíd és játékos eszközökkel vonják be a projekt működésébe és értelmezésébe a közönséget.

4.

Horváth Csaba, Sipos Eszter
Vendégmunkások
Ferenc tér 1. helyszín
május 11.- május 24.

A szakmai zsűri véleménye:
A public art projekt az építőipari beruházások nyomán, a nagyvárosokban megjelenő vendégmunkások hangsúlyos, de mégis láthatatlan jelenlétét idézi meg. A hanginstalláció dramatikus keretét képezi sajátos, átutazó életformájuk történeteinek. A két felnagyított munkavédelmi sisakból felhangzó párbeszéd a vendégmunkások körében végzett kutatás irodalmi átirata.

 

5.
Haber Szilvia Adél
Ülőkövek
Ferenc tér 2. helyszín
április 21. – május 04.

A szakmai zsűri véleménye:
A Képző és Iparművészeti Szakgimnázium 12. osztályos keramikus tanulói által készített kerámia ülőkövek az élővilágot pusztító emberi tevékenységre hívják fel a figyelmet. A kihalt állatokat formázó ülőplasztikák memento moriként kívánják az utca emberének figyelmét megragadni. A projekt folyamán lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy közös foglalkozás keretében a diákok segítségével az ülőplasztikák kicsinyített változatát elkészítsék és hazavigyék.

 

6.
Menesi Attila
Nem kötelező olvasmány
József Atilla – lakótelep, Dési Huber és Ifjúmunkás utca sarka
április 1 – április 14.

A szakmai zsűri véleménye:
A Független Képzőművészeti Tanszék ingyenes tanulási lehetőséget hirdet a József Attila- lakótelepen. A helyi közösség tagjai fogják megosztani különféle témákban a saját ismereteiket a kerékpár szereléstől a kortársművészetekig. A Tanszék hallgatói és önkéntesei előzőleg kutatást végeznek a helyszínen a lehetséges témákról és azok előadóiról. Amellett, hogy a köztéri padot a témáknak megfelelően folyamatosan átalakítják, a Nem kötelező olvasmány – mint tudásközvetítésre fókuszáló rendezvénysorozat – a helyi lakosokkal együttműködésben valósul meg.

 

7.
Erdei Krisztina, Erhardt Miklós, Halák László, Pálfalusi Attila
Szferikus történetek
Ferenc tér 1. helyszín
április 21.- május 04.

A szakmai zsűri véleménye:
A projekt egy klasszikus művészeti kutatásra épülő munka, amely a helyi közösséggel, a térrel és mindezek történetével és jövőbeli lehetőségeivel komplex módon foglalkozik. Nyitott és kooperatív – a személyes kontaktustól a high-tech megoldásokig bezárólag – az eszközök széles skáláját felhasználó munka. Az alkotó csoport a korábbi ferencvárosi pályázaton megvalósult rendkívül sikeres kutatási projektje garancia a Szferikus történetek hasonlóan színvonalas megvalósulására.

 

8.
Sugár János
Elnézést/Jertisar
József Atilla – lakótelep, Dési Huber és Ifjúmunkás utca sarka
április 1 – április 14.

A szakmai zsűri véleménye:
A tipográfiájában és zsánerében a közúti helységnév táblákra megtévesztésig emlékeztető mindkét oldalról olvasható táblapár két nyelven közvetíti titokzatosnak ható, elgondolkodtató üzenetet. A public art helyzettel és eszközrendszerével professzionálisan élő, más nyelvi variációiban már sikerrel megvalósult alkotás romungro változata a kisebbség többség bonyolult viszonyáról való gondolkodásban katalizátorként hat. A bocsánat kérésnek ez a legegyszerűbb, hétköznapi juttatása. A művész felajánlása alapján április 1-től május 24-ig látható lesz a mű a József Atilla – lakótelep, Dési Huber és Ifjúmunkás utca sarok helyszínen.

 

9.
Várnai Gyula
Bárányok
Ferenc tér 2. helyszín
május 11.- május 24.

A szakmai zsűri véleménye:
A mű vízpárát permetező bárányok csoportja. A művésztől erőteljes gesztus a szimbólum köztéren való megjelenítése, amely sok vallásban az ártatlanságot, az áldozati jelleget testesíti meg. „A kora nyári napsütésben vízpárába burkolózó szobor hűsítve enyhíti a néző forróság érzetét, mint ahogy élő megfelelői teszik ezt felelősség érzetünkkel évezredek óta.”

Top