Public Art – Megvannak a nyertesek!

2023-ban összesen 27 pályázat érkezett be, ebből a szakmai zsűri 4 pályázatot tudott javasolni az idei keretből. A nyertes művek 2024 áprilisától lesznek láthatóak Ferencváros közterein.

 

Koltay Dorottya Szonja

Pályamű megnevezése: Vendégmunkásnő – Kőmíves Kelemenné kifalazza magát

A mű megvalósulási helye, ideje: Budapest, Ferencváros, Ferenc tér 1. helyszín.

2024.05.13 – 2024.05.26.

A művész a projekt időtartama alatt egy körbekerített, fiktív építési területet hoz létre: egy nyitott, folyamatosan épülő és változó, az építkezések tárgyi elemeire és annak asszociációs tereire épülő installációt állít fel. A projekt keretén belül a személyes tér és a köztér határait elmosva, Kőmíves Kelemennéként, a közönséggel interakcióba lépve alakítja tovább a művet: grafikák, feliratos táblák, workshop, táncosok közreműködésével zajló térhasználati kísérletek segítségével.

 

Várnai Gyula

A mű címe: Könyvmászófal

A mű megvalósulási helye, ideje: Budapest, Ferencváros, Ferenc tér 2. helyszín.

2024.05.13 – 2024.05.26.

Olyan szabadtéri interaktív installáció, mászófal, melynek felülete és domborzata egy hatalmas könyvespolc szerkezetét és formáját mintázza. A felületből kiálló könyvek ebben az esetben a kapaszkodást szolgálják. A biztonságos sportélményt – a profi mászófalakhoz hasonlóan – biztonsági hevederek, tartókötelek és szakképzett felügyelők garantálják. A mű a sport és a szellemi tudás egyensúlyának fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

Kiss Gabriella

Pályamű megnevezése: Zenés Lakossági Fórum

A mű megvalósulási helye: Budapest, Ferencváros, Haller Park.

2024.04.22 – 2024.05.05.

A projekt során a művészek a ferencvárosi komment és falfirka kultúrával foglalkoznak: gyűjtik, adatbázist hoznak létre belőle. Majd különböző helyi közösségek bevonásával mindezt feldolgozzák, dalszövegekké formálják, zenés performance-próbák során tesztelik, s végül egy nyilvános, nagyszabású koncert-esemény keretében, zenei alapba integrálva mutatják be. A cél az itt élők részvételével a lokális nyelvhasználat dokumentálása révén egy kortárs ferencvárosi „nyelvi nyom” rögzítése és előadása.

 

Horváth Csaba Árpád

Pályamű megnevezése: Turul-G

A mű megvalósulási helye, ideje: Budapest, Ferencváros, Ferenc tér 1. helyszín.

2024.04.22 – 2024.05.05.

A mondabeli turul elragad egy G osztályú Mercedes terepjárót. A G Mercedes eredetileg katonai célokra készült, formavilága ezt a mai napig őrzi. A szoborkompozíció – a turult, illetve más totemállatokat „felhasználó” hatalmi jelképekhez hasonlóan – két pólusra, ragadozókra és prédákra osztja fel a világot, ugyanakkor a népszerű köztéri szimbólum szokatlan összefüggésrendszerbe való helyezése révén változatos értelmezésekre teremt lehetőséget.

 

A szakmai zsűri:

 

Kertész László

Zsinka Gabriella

Szabó Ádám

Százados László

 

Top