Nem nő a lakossági célú közterület-használat díja 

Ferencvárosban az elmúlt évek során számos nagyberuházás nehezítette meg az itt lakók életét, mindezt a belső-budapesti kerületekhez képest nagyon alacsony közterület-használati díjért. Miközben az épített lakások négyzetméter-árai a többszörösére nőttek, a közterület-használati díj változatlan maradt, így növelve a befektetői profitot. Azt akarjuk, hogy 2021-től ezek az építkezések, beruházások érdemben járuljanak hozzá közös területeink használatért, a díjemelés ezt a célt szolgálja.

 

Ezért 2021. január 1-től változik az építési célú közterület-használat díja: a kerület egész területén egységesen 400 ft /nm2/nap díjat kell fizetni az ilyen munkákkal összefüggő terület-lezárások után.

 

A közterület-használati díj célja kettős: egyrészt az összegnek arra kell ösztönöznie a beruházót, hogy minél rövidebb ideig, minél kisebb területet használjon. Másrészt a befolyó összeget az önkormányzat az építkezéssel összefüggő por, zaj- és egyéb szennyezés hatásainak mérséklésére tudja fordítani, például gyakoribb takarítással, az építkezés során csak közvetetten érintett területek későbbi rendezésére.

 

Mindazon tételek, amelyek jellemzően lakossági, és nem befektetői célú közterület-használatok – konténer elhelyezése, költözés miatti helyfoglalás – továbbra is változatlan díjon vehetők igénybe.

 

Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!

 

Top