Megszűnhet a bűz a “pöcenegyedben”
Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Baranyi Krisztina javaslatát a Soroksári út, Haller utca kereszteződésének környékén hosszú évek óta problémát okozó bűzszennyezésről.

 

A polgármester még júniusban írt Facebook-bejegyzést az ügyről.

 

“A képen látható az a csatornahálózat, amelynek tartalma mind a Soroksári-Haller csatorna-csomópontba érkezik, innen már a főgyűjtőn keresztül a központi szennyvíztisztító telepre kerül.

 

Jól látható, hogy még a zuglóiak szennyvizét is szagoljuk itt Ferencvárosban.

 

Annak, hogy egyébként miért pont ezen a ponton szabadul el ilyen mértékben a bűz, több oka van, köztük a rendszerváltás óta harmadára csökkent ivóvízfogyasztás, a Haller utcai gyűjtő és a soroksári úti főgyűjtő szintkülönbsége, az utóbbi években jellemzővé vált özönvízszerű esőzések és még ezer műszaki-technológiai dolog.

 

Mit lehet tenni?

 

A kézenfekvő megoldásokon már túl vagyunk, a Csatornázási Művek a sok bejelentés hatására gyakrabban ellenőrzi és tisztítja ezt a szakaszt, a dugulásokat is azonnal elhárítják.

 

Ezen kívül bűzzárakat szereltek fel a terület egy részén.

 

Csakhogy a jelek szerint ez nem sokat ér.

 

Mit lehet még tenni és mivel lehetne végleg megszüntetni a problémát?

 

Azonnali, felületi kezelésként kértem, hogy az összes tisztítóakna fedlapot cseréljék rácsosról zártra, szükség van arra is, hogy az összes víznyelőrács alá bűzzárakat tegyenek.

 

Ezek a megoldások amellett, hogy az adott területen a csatorna szellőzését megszüntetik, így elősegítik a rothadást, valójában csak pár kilométerrel arrébb tolják a bűzszennyezést, ami ott az intenzívebb rothadás miatt még erősebb lesz.

 

Felkészültem arra, hogy ennek a problémának a megoldására is csilliárdos nagyságrendű pénzbe kerülő javaslatokat mondanak a szakemberek (mint szinte minden eddigi, csatornázási, csatornahálózattal kapcsolatos ügyemben), ehhez képes jó hírem van, óvatos becsléssel 5-600 millió forintos beruházással végleg megszüntethető lenne a bűz és még a főgyűjtőt is óvnánk, élettartama meghosszabbodna.”

 

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 27-én végül egyhangúlag a Baranyi Krisztina benyújtott javaslatot egy olyan közmű megépítésére, amely véglegesen megszünteti a bűzszennyezést.

A műszaki lehetőségek vizsgálata után 2021. június 30-ig a Közgyűlés elé kerül a beruházás célokmánya is, amelynek elfogadásával épülhet meg a szükséges műtárgy.

Top