Közérthetőségi összefoglaló

Az Önkormányzat Képviselő-testülete több ponton is módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatról (SZMSZ) szóló rendeletét. A módosítások egy része formai változtatás vagy harmonizáció. Tartalmi újdonságok az SZMSZ-ben:

 

1. A rendes testületi ülések kezdési időpontja az eddigi 11.00 helyett 9.00 lesz. Továbbra is minden hónap második csütörtökén. A rendelet szövege szerint “A rendes ülések időpontja rendszerint minden hónap második csütörtöke, 09.00 óra”, amely tehát kijelöli, de nem köti meg az ülések kezdési időpontját.

A rendszeresen hosszúra nyúló testületi ülések tapasztalatai alapján, a módosítást a vitákhoz szükséges idő biztosítása és az üléseken dolgozó hivatali alkalmazottak szabad idejének védelme indokolta.

 

2. Rendkívüli testületi ülés kezdeményezésekor a továbbiakban nem kell megjelölni az összehívásról szóló indítvány tárgyát és nem kell tartalmaznia határozati javaslatot sem.

A változtatást a vonatkozó törvény (tehát magasabb rendű jogszabály) rendelkezése indokolta. Eszerint az indítványban csak az ülés összehívásának indokát kell megjelölni, amelyen túl nem írható elő további követelmény az indítvány feltételeként.

 

3. Az előterjesztéseknek a továbbiakban tartalmaznia kell a megalapozott döntéshozatalhoz szükséges valamennyi tényt, körülményt és információt, a végrehajtás szempontjából ellenőrízhető feladatokat, határidőket, a vonatkozó korábbi határozatokat és azok tapasztalatait, az adott témakör esetleges további megoldási lehetőségeit valamint az előterjesztő aláírását.

 

CSATLAKOZZON FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ!

 

Top