Közérthetőségi összefoglaló:  Ferencvárosi  Humanitárius Alap

Ferencváros önkormányzata az Ukrajna elleni háború kezdete óta folyamatosan igyekszik támogatni a rászorulókat. Az Önkormányzat saját ingatlanjaiban nyújt szállást és ellátást a háború elől menekülőknek. Civil szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve adományokat juttat el Kárpátaljára, és azon belül kiemelten Ferencváros testvérvárosába, Beregszászra.

A támogatást az Önkormányzat eddig saját erőből fedezte, amelynek jól definiálható, objektív határai vannak. A kerület vezetése és önkormányzati képviselői tapasztalták a lakók, valamint a vállalatok, vállalkozások segítő szándékát. Ezek érvényesítésére teremt jogi lehetőséget a Ferencvárosi Humanitárius Alap létrehozásáról és felhasználásáról szóló rendelet.

A rendelet értelmében az Alapból az Önkormányzat kifejezetten az Ukrajnában zajló háború elől menekülő és Ferencvárosban befogadott valamint az Önkormányzathoz segítségért fordulókat továbbá az Ukrajnában, különös tekintettel Kárpátalján élőket lehet támogatni.

A szabályozás a vissza nem térítendő pénzbeli és természetbeni támogatások mellett lehetőséget teremt olyan karitatív szervezeteken (civil szervezetek, egyesületek vagy egyházak) keresztüli támogatásra, amelyek legalább 5 éve folytatnak karitatív tevékenységet, megfelelő szakmai háttérrel rendelkeznek és tevékenységük átlátható.

A Humanitárius Alap forrásait az Önkormányzat előirányzata mellett magánszemélyek és cégek önkéntes befizetései biztosíthatják. A forrásokat és a kifizetéseket az Önkormányzat a K&H Banknál vezetett 10401196-50526785-49711329 számú elkülönített alszámlán kezeli.

Az Alap felhasználásáról 3 millió forintig a háború okozta válság kezelésére létrehozott Ideiglenes Bizottság, felette a Képviselő-testület dönt.

A módosítás nélkül elfogadott teljes rendelet előterjesztése elérhető itt:

https://www.ferencvaros.hu/wp-content/uploads/2022/04/86_2_22.pdf

Top