Közérthetőségi összefoglaló az egyik Kerületi Építési Szabályzat módosításáról

 

Ferencváros Önkormányzatának nemrég módosított SZMSZ-e szerint, az új kerületi rendeletekről és módosításokról közérthetőségi összefoglalót teszünk közzé. Közérthetően összefoglalva: jogászról magyarra fordítva is közöljük az új szabályok összefoglalóját. Ezúttal az egyik Kerületi Építési Szabályzat módosítását.

 

Az Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi rendes ülésén úgy határozott, hogy módosítja a „Dél-pesti Centrum és környéke” (Haller utca – Nagyvárad tér – Albert Flórián út – Könyves Kálmán körút – Szent László kórház telekhatára – Fehérholló utca által határolt terület) építési szabályzatát (közkeletű rövidítésével: a KÉSZ-t).

 

A rendelet módosítását egyrészt az épített örökség védelme, másrészt az eddigieknél átláthatóbb és kényelmesebb közlekedési rendszer kialakítása indokolja.

 

Az építési szabályzat módosítása az Albert Flórián út 3/B. szám alatt található, meglévő 1 és 2 szintes szárnyakból álló épületegyüttes fejlesztésével együtt felmerült szabályozási problémákat kezeli.

 

Az ingatlan tulajdonosa a terület teljes rekonstrukciójába kezdett. Tervei szerint a jelenlegi bérlői struktúra megtartása mellett újabb funkciókat alakít ki, további szereplők megjelenésének reményében. A kevert használatú épületben irodák, műhelyek, raktárak és gasztronómiai szolgáltatás is helyet kap, de a jövőben egyéb szolgáltatások és szállás funkció elhelyezése is lehetséges.

 

A tervezett fejlesztés egybevág az Önkormányzat deklarált szándékával, az épített környezet értékeinek megóvása melletti városfejlesztéssel.

 

A korábban érvényes építési szabályzat szerint azonban a kötelező építési helyként jelölt terület nem fedte le a megtartandó, felújítandó és fejlesztendő épületegyüttes teljes területét.
A KÉSZ most megszavazott változtatása ennek korrekciója mellett szabályozza az épületegyüttes belső közlekedésének rendjét is. Utóbbi változtatás célja megszüntetni a gyalogos forgalom, a közösségi terek, a gépkocsi közlekedés és parkolás eddig rendezetlen keveredésének konfliktusait.

 

A rendelet elfogadott módosításáról szóló előterjesztés itt elérhető: https://www.ferencvaros.hu/wp-content/uploads/2022/02/34_22.pdf

 

 

Top