Kilenc beteg fától búcsúzunk, de több újat ültetünk

A Bakáts téri és Bakáts utcai fákat a terület felújítása kapcsán megvizsgáltuk. Az elsődleges szempont természetesen az volt, hogy a közterületi fák biztonságosak legyenek. Az egyre többször előforduló szélsőséges időjárás, az extrém viharok szükségessé teszik, hogy újragondoljuk a fenntartást, szigorúbban, és gyakrabban ellenőrizzük a fák állapotát.  A biztonsági faktoron kívül fontos még, hogy a fák árnyékot adjanak és a tőlük „elvárt” ökológiai szolgáltatást is nyújtsák, tehát legyen asszimiláló lombfelületük, amivel a port és a CO2-t megkötik, valamint oxigént termeljenek.  Ahol szükségesnek tartottuk, szakemberek műszeres vizsgálatokat is végeztek. Vizsgáltuk a fák törzsének belsejét „Fakopp”-pal (3D akusztikus tomográffal), valamint a fák gyökérzetét és stabilitását „DynaRoot” szélmérő műszerrel.

 

A vizsgálati eredmények és fenti szempontok alapján született meg az a szakmai döntés, hogy 9 fától a téren sajnos el kell búcsúznunk, melyet a mellékelt térképen jelöltünk. A kivágandó fák közül mindössze egyetlen olyan egyed van, melynek törzsátmérője meghaladja a 30 cm-t (a 783. sz. platán d=37 cm) A kivágásokon kívül a téren található többi fa ápolását is elvégezzük, ahol pedig szükséges, kötélrendszeres koronabiztosítást alkalmazunk. a Bakáts utca felújítással érintett szakaszán egyetlen fát sem vágunk ki, természetesen itt is elvégezzük a szokásos ápolási munkákat. A megmaradt fák nagy részének életfeltételeit az innovatív „Stockholm-módszerrel” javítjuk, és az újonnan ültetett facsemeték is ebbe a speciális közegbe kerülnek.

 

A kivágott fákat természetesen egytől egyig pótoljuk, sőt több fát ültetünk el a téren, méghozzá a közterületen elültetett átlagos facsemetéknél nagyobb méretben.
Cserna Hajnalka

főkertész, Ferencvárosi Önkormányzat

 

A FAVIZSGÁLATI LAPOK ITT TÖLTHETŐK LE

 

 

CSATLAKOZZON FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ!

 

Top