Ezentúl a IX. kerület maga is kijavítja a kátyúkat

Ferencváros vezetése úgy döntött, hogy változtat azon a korábbi rendszeren, miszerint a kerületi úthibák helyreállítását csak külsős cég végzi. Ezentúl saját szakembereink javítják a kerületi kátyúk egy részét egy aszfaltjavító gép segítségével, mely képes helyreállítani az úttest épségét. Az új megoldás egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb. Ezért ezentúl ha a lakosok bejelentenek egy-egy kátyút, akkor a FESZOFE, akár napokon belül is képes lesz ezek kijavítására.

Hogyan történik a hibák javítása?

A hiba javítás menete:

  • A helyszín beazonosítása: szakembereink ellenőrzik, hogy a hiba kinek a kezelési területén található.
  • Ha az önkormányzat kezelési területén van, a hibát a helyszínen kivizsgáljuk. Ha nem, akkor továbbítjuk az ezért felelős szerv felé.
  • A hiba jellegének megállapítása: ha a hiba összefüggésbe hozható az önkormányzat által kezelt út vagy a járdaburkolat alatti közmű meghibásodásával, vagy annak szakszerűtlen kiépítésével, akkor az érintett közmű szolgáltatót felszólítjuk a hiba elhárítására. Ha nem ilyen úthibáról van szó, akkor a szakembereink elvégzik az útjavítást.

 

Milyen bejelentéseket várunk?

Kérjük, hogy pontos címmel, helyszín leírással, képekkel ellátott bejelentést tegyenek. A hengerelt aszfalton keletkezett repedéseket, kisebb lyukakat, töréseket is kevesebb mint egy hét alatt helyre tudja hozni az aszfalt burkoló gép. A javítás így gyorsabb és hatékonyabb lehet. 

 

Sajnos vannak olyan kátyúk és úthibák, amelyeket technikai okokból nem tud az önkormányzat kijavítani. Ilyenek például a közmű hibákból eredő lyukak, út sérülések, süllyedések, beszakadások. Ezeket a Ferencvárosi Önkormányzat  továbbítja az illetékes közműszolgáltató vagy az erre illetékes szerv felé. Az úttestet szerkezetében használhatatlanná tevő hibák kijavítása komolyabb beavatkozást igényelnek, ezért ezeket továbbra is más szakszolgáltatók segítségével fogjuk kijavíttatni.

Kik is ezek az “illetékes” szervek? 

Közútkezelő:

A közutakon, az alatta vagy a felette található létesítmények engedélyezését, és a hatáskörébe utalt útszakaszokon (és egyéb közterületeken) a közút karbantartását, üzemeltetését végző szervezet.

Forgalomtechnikai kezelő:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. §(4) 1. pontja alapján a főváros teljes területén a forgalomtechnikai kezelői és üzemeltetői és forgalomszervezési feladatokat a Budapest Közút Zrt. látja el.

Fő és tömegközlekedési útvonalak:

432/2012. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott útszakaszok, amelyeknek kezelője és üzemeltetője Budapest Főváros Önkormányzata. (A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a kezelési/üzemeltetési feladatokat a Budapest Közút Zrt. végzi el.)

A feladatokkal kapcsolatos részletes tájékoztatónkat itt érheti el.

 

Hogyan?

  • Válassza ki a „Kátyú” kategóriát az oldal alján található bejelentő lapon

  • Adja meg a pontos címet és helyszínleírást az „Üzenet” felületen

  • Töltsön fel képeket a kátyúról (enélkül sajnos nem áll módunkban a javítást kezdeményezni)

  • Küldés gomb megnyomása után kollégánk megkapja bejelentését.

 

Szeretnék kátyút bejelenteni

 

Top