Két polgármester levélben fordult a Miniszterelnökhöz

Baranyi Krisztina IX. kerületi és dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy segítsen annak a mintegy nyolcszáz  önkormányzati bérlakásban élő családnak az ügyében, akikre az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt. szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok.

Ferencvárosban 367 család, 12 önkormányzati tulajdonú épületben, a XIII. kerületben 425 család 9 olyan bérházban él, amelyekben a fűtést és melegvizet biztosító központi gázkazánhoz  egy gázóra tartozik.

Az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek a rezsicsökkentés megszüntetését követően azonnal kérték a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását.

Megérkeztek az első gázszámlák, amelyekben a szolgáltató nem vette figyelembe a házakban található önálló lakások számát. A két önkormányzat a korábbiaknál nyolcszor magasabb gázszámlát kapott.

A Ferencvárosi Önkormányzat munkatársa azt a tájékoztatást kapta, hogy mivel a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem a 259/2022. kormányrendelet által előírt társasház vagy lakásszövetkezet, a lakások számát nem fogják figyelembe venni. Egy-egy ház, amelyben akár 68 lakás is található, csak egy mérési pontnak – egy lakásnak – megfelelő kedvezményes gázra jogosult.

A XIII. kerületi Önkormányzat szakemberei kétszer is elküldték álláspontjukat az MVM Ügyfélkapcsolati Kft. részére, a Ferencvárosi  Önkormányzat pedig szeptember 7-én fordult a társasághoz hivatalos levélben.

Válasz egyik megkeresésre sem érkezett.

A vonatkozó kormányrendelet szerint az önkormányzati bérlakásban élők lakossági fogyasztónak minősülnek. A lakossági fogyasztók védelme érdekében hozott szabály azonban az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt.-től kapott számlák alapján nem érvényesül, ha az önkormányzati épületekben központi gázkazán van.

Mindkét önkormányzat álláspontja szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet alanyi jogon biztosítja az önkormányzati bérlakások egyetemes árképzés szerinti, azaz NEM piaci árú földgáz szolgáltatását, ezért az nem köthető további feltételekhez, így fogyasztási mértékhez sem.

Az önkormányzati lakóházakban élő érintett családok érdekében Baranyi Krisztina és Tóth József azt kéri, hogy az önkormányzati tulajdonú többlakásos lakóházak esetében is a társasházakkal azonos legyen a szabályozás. A polgármesterek álláspontja szerint semmi nem indokolja, hogy éppen a jellemzően szerényebb jövedelmű, önkormányzati bérlakásban élő és növekvő anyagi nehézséggel szembenéző családok maradjanak ki a kedvezményes energiára jogosultak köréből.

Mindkét polgármester biztos abban, hogy nem az volt a jogalkotó szándéka, hogy az önkormányzati lakóházakban élő bérlőket kizárja a kedvezményes lakossági szolgáltatásból.

Minden lehetőség adott a gyors megoldáshoz, ezért azt kérik miniszterelnöktől, hogy minél hamarabb módosítsák a 259/2022. kormányrendeletet, és a 217/2022. számút helyesen, az eredeti szándéknak megfelelően alkalmazzák.

Top