Indul a Ferencvárosi Közösségi Költségvetés!

Indul a Ferencvárosi Közösségi Költségvetés! 

 

Az utóbbi időben az önkormányzatok sorra vezetik be a részvételi költségvetést, hogy a lakosságot minél inkább bevonják lakókörnyezetük fejlesztésébe és a helyi problémák megoldásába, ezzel pedig növeljék az állampolgári kontrollt. A részvételi költségvetés egy nemzetközi és hazai szinten is kipróbált intézmény, amely az állampolgárok aktív részvételére épít, és erre a célra el is különít egy összeget a költségvetésben. 

 

Fontos, hogy az együttműködés módja a lakosság és városvezetés között ne merüljön ki a már valamilyen mértékben kidolgozott tervek véleményezésében, hanem olyan projektek, beruházások valósuljanak meg, amelyeket közvetlenül a lakosság kezdeményez és támogat. Ilyen lehet például egy új játszótér kialakítása, hiánypótló rendezvények szervezése vagy a közösség számára hasznos mobil-applikációk fejlesztése. Karbantartási feladatokat (például padok lefestése, járda és útjavítások) nem, csak új beruházást támogatunk. Az ilyen jellegű észrevételeket továbbra is a ferencvaros.hu oldalon a Bejelentés menüpont alatt lehet jelezni. 

 

Fontos az is, hogy a helyi lakosok egymással is egyeztessenek, vitassák meg, hogy mire van szükségük.  Annak érdekében, hogy minél több jó és megvalósítható ötlet szülessen, ötletgeneráló társasjáték estet szervezünk. A részvételi költségvetésről szóló társasjátékot éppen az ilyen ötletek kidolgozására, megvitatására fejlesztették ki Helsinkiben. A játékon való részvétel NEM FELTÉTELE a Közösségi Költségvetésen való részvételnek, de a megfogalmazott terveket a csapattagok a helyszínen be is küldhetik az önkormányzatnak. 

A játékhoz tartozó kártyákat a Budapesti Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszék munkatársai fordították le, és hasznos szakmai tanácsok mellett velünk is megosztották. 

 

A Közösségi költségvetés felülete a ferencvaros.hu oldalon lesz elérhető. Itt lehet majd ötletet beadni, szavazni, nyomon követni az egyes ötletek útját a megvalósításig. A kerületi részvételi költségvetést úgy alakítottuk ki, hogy minél egyszerűbb és nyitottabb legyen, ezért Ferencváros esetében a folyamat nincs kisebb területekre osztva, valamint a ferencvárosiak egész évben adhatnak be ötleteket és szavazhatnak is projektekre. A projektek befogadása az éves keret kimerüléséig tart. Ha az adott évre kimerült a keret, ötletet még akkor is lehet beküldeni, viszont megvalósíthatósága esetén csak a következő évi részvételi költségvetésből biztosítunk hozzá forrást. Az ötletek megvalósítása politikai döntést nem igényelnek, azt a lakosság saját szavazatai határozzák meg, és az irodák szakmai alapon döntik el, hogy melyik projekt megvalósítható.

 

A szavazás és az ötlet benyújtása is a ferencvaros.hu oldalon található Közösségi költségvetés aloldalon lesz lehetséges. Ötletet és szavazatot csak a honlapon regisztrált felhasználók, vagyis csak ferencvárosi lakosok adhatnak le 14 éves kor felett. Egy felhasználó több ötletet is benyújthat, viszont szavazni egy projektre csak egyszer tud. Szavazatot gyűjteni minden esetben egy hónapig lehetséges. A honlapon látszik az is, hogy az éppen aktuális keretből mennyit költöttünk már el, vagyis mennyi pénz maradt további ötletekre. Amennyiben nem gyűlik össze a kellő szavazat, az ötletgazdának lehetősége van a részvételi költségvetés játékba bekapcsolódva közösen átalakítani, bővíteni, népszerűsíteni az ötletet, majd módosítva újból beadni azt.

 

 

A folyamat lépésről lépésre:

 

 

ELSŐ LÉPÉS:

“REGISZTRÁCIÓ”

Minden 14 év feletti ferencvárosi küldhet ötleteket a ferencvaros.hu oldalon – miután lakcímkártyájával regisztrált.

 

MÁSODIK LÉPÉS:

“JÓVÁHAGYÁSRA VÁR”

Egy ötlet származhat egyetlen helyi lakostól is, de szükség van szakértők, önkormányzati dolgozók véleményezésére, mivel lehetséges, hogy éppen azon a terven már dolgoznak, nem kerületi hatáskörbe tartozik, vagy épp valamilyen jogi szabályozás, technikai ok miatt nem megvalósítható.  Ebben a szakaszban jelezhetik a kerületiek azt is, ha egy ötlettel nem értenek egyet.. Ezeket az elbírálásnál megvizsgálják a szakirodák, és döntenek az ötlet megvalósíthatóságáról. Ha az önkormányzat megvalósíthatónak találja az ötletet, akkor elkezdődhet a támogatók gyűjtése. Ezek alapján a következő válaszok születhetnek:

Az ötletet befogadtuk, gyűjtheti a támogatókat

Az ötletet nem tudjuk befogadni, mert:

  •         Az ötlet az állam hatáskörébe tartozik
  •         Az ötlet a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik
  •         Az ötlet túl szűk közösséget érintene, vagy magáncélt szolgál
  •         Az ötlet betervezett tételként szerepel a kerület idei éves költségvetésében
  •         Az ötlet költsége meghaladja az egy ötletre szánt maximális összeget
  •         Az ötlet magvalósítása technikailag nem kivitelezhető
  •         Az ötlettel szemben reális ellenérdekeltség merült fel a lakosság részéről

 

HARMADIK LÉPÉS:

“TÁMOGATÓKAT GYŰJT”

A megvalósításhoz nem csak a hivatal támogatására van szükség. Az egyes tervek szélesebb körben is támogatást kell, hogy élvezzenek. Ennek érdekében az ötletgazda a beruházás mértékével arányos számú szavazatot gyűjt össze. 

Szavazatszámok és az ötlet értéke

150 szavazat – 2 és 5 millió Ft között

100 szavazat – 2 millió alatti 1 millió Ft feletti

50 szavazat – 1 millió alatti 500 000 Ft feletti

25 szavazat – 500 000 Ft alatti

A honlapon regisztrált kerületi felhasználók (IX. kerületi lakcímmel rendelkezők) támogatásukat fejezhetik ki az egyes ötletekkel kapcsolatban. A „Támogatókat gyűjt” szakaszban a kerületben élők nem csak szavazással segíthetik a tervek megvalósulását, hanem azzal is, hogy segítenek az ötletgazdának a szavazatok gyűjtésében. Azok az ötletek, amelyek nem szereztek elegendő támogatót automatikusan törlésre kerülnek. A szakirodák azonnal elkezdik a megvalósítást, amint egy projekthez szükséges szavazatszám összegyűlik.

 

NEGYEDIK LÉPÉS:

“MEGVALÓSÍTÁS”

Miután sikerült összegyűjteni a megfelelő számú szavazatot, tehát az ötlet elnyerte a közösség támogatását, az ötletgazdának lehetősége van kiegészíteni az ötletét, beépítve az esetleges lakossági javaslatokat, igényeket. Az olyan projekteknél, ahol ez lehetséges, a „Megvalósítás” szakaszában a lakosság aktívan részt vehet akár a kivitelezésben is. Végül az Önkormányzat az ötletgazdával és a lakossággal egyeztetve elindítja a megvalósításhoz szükséges anyagbeszerzési, kivitelezési folyamatokat.

 

Reméljük, hogy Ön is részt vesz a kezdeményezésben, hiszen Ferencváros közös ügyünk!

Top