Így emlékeztünk október 23-án

Az Angyal István-emlékműnél tartott ünnepség során átadtuk Ferencváros Bárány János-díját, amelyet idén az 1956-os Intézet Alapítvány kapott. Videók és galéria.

 

Az önkormányzat október 23-ai programjai a Bakáts téren kezdődtek egy helytörténeti sétával. A Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Gönczi Ambrus mutatta be az érdeklődőknek az 1956-os forradalom és szabadságharc több fontos ferencvárosi helyszínét.

 

A délutáni megemlékezésen a Salkaházi Sára parkban Baranyi Krisztina polgármester és Csárdi Antal országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

 

Az 1956-os Intézet Alapítvány kapta Ferencváros Bárány János-díját. Ez a díj olyan magánszemélynek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki/amely az 1956. évi forradalom és szabadságharcban politikai, közéleti vagy fegyveres módon részt vett Ferencvárosban, illetve az 1956. évi forradalom és szabadságharc ferencvárosi eseményeinek, eszméinek, hagyományainak ápolását, ismeretterjesztését magas tudományos vagy művészi színvonalon végezte és végzi.

 

A díjat az intézet képviseletében Rainer M. János vette át, ezután többek közt önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselők rótták le tiszteletüket az Angyal István-emlékmű megkoszorúzásával 1956 hőseinek.

 

A 9.Tv – Ferencváros Televíziója közvetítette a megemlékezést.

 

 

Méltató kisfilm az 1956-os Intézet alapítványról:

 

 

A programokat este hattól mozgóképes fényvetítés zárta a volt Kilián laktanya épületénél a Ferenc körút és Üllői út sarkán. Megnyílt a forradalmi fotók kiállítása is ’56 ferencvárosi vonatkozású utcai helyszínein. A fényképek november 4-ig tekinthetők meg.

 

Fotógaléria a programokról és a megemlékezésről kattintás után. (Mészáros Gábor képei.)

 

 

Top