Hogyan és miért változik a parkolási engedély éves díja?

Az éves várakozási hozzájárulás, ismertebb nevén a parkolási engedély jelenlegi költségtérítési díja indokolatlanul alacsony és több mint egy évtizede változatlan volt. Négy-öt órányi parkolási díjért válthatott valaki egy egész évre, az egész kerületre érvényes parkolási engedélyt az első autóra  lakásonként. Ha valaki például Belső-Ferencvárosban egyetlen napra, költözés céljából lefoglalt egy parkolóhelyet, ezért az egyetlen napért többet fizetett, mint a teljes évi parkolási engedélyért.

 

Az összeg mára már nem csak az adminisztrációval járó költségeket nem fedezi, de minden más közterület-használati díjhoz képest sem tükrözi a közös területeink használatáért fizetendő díjat. A gépjárművek száma közel állandó lakosság mellett folyamatosan nő, a parkoló vagy és parkolóhelyet kereső autók száma élhetetlenné teszi a kerületet.

 

Ezért 2021-től az éves várakozási hozzájárulás kiadásának költségtérítési díja 12.000 forint lesz. A 2021-re megváltott engedélyek 2022. január 31-ig lesznek érvényesek, a 2020-ban megvásárolt engedélyek pedig továbbra is 2021. március 31-ig érvényesek.

 

A hozzájárulás összege továbbra is töredéke a közterület-használat valódi díjának. Az így befolyó összeget a gépjárművek okozta környezeti károk, elsősorban lég- és zajszennyezés enyhítésére fordítja az önkormányzat.

 

Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!

 

Top