Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

Elhunyt Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író, A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke. Ferencváros Önkormányzata 2015-ben „Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért díjat” alapított. Akkor az első díjat Schmidt Egon vehette át. A következő évtől viszont már a díj is az Ő nevét viselte – „Ferencváros Schmidt Egon-díja”.

 

A díjat minden évben egy olyan magánszemélynek, szervezetnek, közösségnek ítéljük oda, aki Ferencváros környezet- és természetvédelme érdekében maradandót alkot.

Publikált egyebek mellett a Búvár (Természetbúvár), Élet és Tudomány, Halászat, Nimród, Vadászlap, Horgászújság kiadványokban. A Kisdobos gyermekmagazinban változó címmel – Kedvenceink a lakásban, Nézz a lábad elé! – állandó rovata volt.

Számos természetvédelmi ismeretterjesztő könyvet írt, leginkább a madárvédelem témakörében. Éveken át kutatta a hazai bagolyfajok táplálkozását a köpeteik elemzése alapján és ebből számos zoológiai szaklapban publikáció született. A hazai rigófélék elismert szakértője volt, a nemzetközileg jegyzett német Die Neue Brehmbücherei monográfiasorozatban ő írta a kékbegyet, a karvalyposzátát és a kövirigót bemutató köteteket.

Művei között külön csoportot képeznek a kirándulások leírásai, melyek nem csak ismert hazai (és néhány külföldi) madárparadicsomot mutatnak be, hanem olyan közismert élőhelyeket, mint a Kiskunság/Apajpuszta/Dunakanyar, a Margit-sziget, a Gellért-hegy, a Városliget vagy a Kis-Balaton és a Dinnyési Fertő.

Alelnöke volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. 17 éven át Balogh Istvánnal együtt készített madárhang-felvételekkel színesített kis anyagokat a Magyar Rádió hetente jelentkező Oxigén című műsorába.

Több mint 3600 tudományos ismeretterjesztő írás, novella szerzője.

Nyugodjék békében!

Top