Baranyi Krisztina a kerület elmúlt 9 hónapjáról

20 pontban az önkormányzat tevékenységéről a világjárvány második és harmadik hulláma alatt. Elhangzott 2021 július 6-án, a képviselő-testület rendkívüli ülésén.

 

“Amíg nem találkoztunk, a veszélyhelyzet alatt értelemszerűen a járvány elleni védekezés volt a legfontosabb feladatunk.

 

1. A járvány valódi tragédiáján túl legalább annak örülhetünk, hogy a ferencvárosi önkormányzat a második és harmadik hullámban is a legjobban teljesítő helyhatóságok között volt.

 

Ha ma nem itt lenne, akkor Döme Zsuzsa alpolgármester éppen díjat vehetne át a Településfejlesztési Szövetségtől, amelynek konferenciáján egyébként más önkormányzati vezetőknek tartott előadást a témában.

 

Ez a díj még az első hullámban nyújtott teljesítménynek szólt. A védekezési munka a következőképpen alakult azóta:

 

*   A segítő központ a veszélyhelyzet végéig fennállt. Csökkent igények mellett, de folytatódott a meleg ételek kiszállítása és egyéb szükséges ellátások biztosítása a rászorulóknak.

 

*   Folytatódott a rendszeres maszkosztás: postaládákba is szállítottunk ki és az utcán is osztottunk a járókelőknek.

 

*   Nagyon fontos szolgáltatásunk volt a ferencvárosiaknak biztosított ingyenes gyorsteszt, amit a lakosság a járvány legnehezebb szakaszában rendszeresen igénybe vehetett.  Januártól májusig, 5 hónapon át, havonta egy héten keresztül. Elvileg büszkék lehetünk rá, de örülni persze nem tudunk annak, hogy az ingyenes lakossági tesztelések mennyiségével biztosan az élmezőnyben vagyunk, de talán annak is a legelején a települések között. Nem beszélve az országos szintről, és a kormány ezzel kapcsolatos totális csődjéről.

 

*   Jobban teljesített a kormány az oltások biztosításában. Az elosztásában annál kevésbé: mindenki emlékezhet micsoda káosz alakult ki az oltási rendben, hogyan álltak sorban tömegek kórházak előtt, hogyan omlott össze a beindításakor valamennyi informatikai rendszer. Nagyrészt ennek az ellenkezője jellemezte az önkormányzati ellátórendszert. A FESZ és a ferencvárosi háziorvosok nagyszerűen szervezték meg az oltási kampányt. Ezúton is köszönjük nekik, és elismerésünket holnap a Semmelweis napi ünnepségen is kifejezzük.

 

*   A járvánnyal együtt járó személyes nehézségek és tragédiák érintettjeinek júniustól szerdánként más-más ferencvárosi helyszínen mentálhigiénés kibeszélőket szerveztünk. Ezeken szakmai segítséget kaphatnak a rászorulók. A program nagyon sikeres, és sajnos egyelőre aktuális, ezért folytatjuk a továbbiakban is.

 

*   A baj nem jár egyedül, és mint azt tudják a kormány csaknem egy éven át ingyenessé tette a parkolást. Ezzel nem csak az önkormányzatoktól vont el jelentős forrásokat, de elérte a belvárosi területek parkolásának összeomlását is. Ferencvárosban ezért három helyszínen biztosítottunk kizárólag a helyszínen élőknek fenntartott külön lakossági parkolót.

 

2. A járvány elleni védekezés költségei és a kormány célzott elvonásai ellenére a zárszámadás után olyan költségvetést rakhattunk össze, amely alapján még jelentős fejlesztésekre is van lehetőségünk.

 

Ez még véletlenül sem azt jelenti, hogy a kormány valójában nem is vont el annyit, az elvonásokat ugye tételesen és nagyon pontosan alá tudjuk támasztani. Egyébként a kormány ígért nekünk általános kompenzációt,amiből semmit nem látunk, majd a szerencsésebb helyzetű településeknek ígért célzott fejlesztési támogatást, nálunk ebből se látszik egyetlen fillér sem.

 

A költségvetés azért lehet most kiegyensúlyozott és egyúttal ígéretes, mert korábban rendkívül óvatosak voltunk. Saját működésünkön spóroltunk, racionalizáltunk tevékenységeket, elüldöztük a korrupciót, és ezért valódi árversenyt tudtunk teremteni a közkiadások elköltésére.

 

Ilyen például a parkolás saját kézbe vétele, de ilyen a napokban lezárult Könyves Kálmán körúti sporttelep kiadásának pályázata is. Utóbbi esetében a valódi, őszinte versenynek köszönhetően az eddigi bérleti díj majdnem három és félszeresét kapjuk. A költségvetés egészét tekintve ez persze így is apró összeg, de ugyanez érvényesül a nagyobb tételeknél is. A sok kisebb nagyobb nyereség együtt tud érdemi többletet jelenteni az önkormányzat számára.

 

A legfontosabb fejlesztések a következők lesznek:

 

3. Tegnap írtuk alá a Bakáts tér felújításának kivitelezési szerződését. Az előzetesen vártnál erre sokkal jobb árat kaptunk, és minden reményünk meg lehet arra, hogy még idén a kerület főterének címéhez méltó, megújult térre léphetünk ki innen. Emlékezhetnek rá, hogy felújítás terveit a környéken élők igényeinek felmérése alapján alakítottuk át.

 

4. Folytathatjuk, pontosabban újraindíthatjuk Középső-Ferencváros rehabilitációs programját. Jelenleg is folyik a lakók kiköltöztetése őt rehabilitáció előtt álló épületből. Ez összesen 151 lakást érint.

 

5. Folytatódik a FESZ új rendelőintézetének létrehozása is. A tervek megkapták az építési engedélyt. Nagyon fontos eredmény, hogy a finanszírozást már kormányhatározat írja elő. A kivitelezésről augusztus végén – szeptember elején fogjuk kiírni a közbeszerzést.

 

6. Gellert kapott viszont egy még jelentősebb kerületi fejlesztés, a Diákváros projekt. Nem rabolnám az idejüket a Fudan-terv ismertetésével, ma már mindenki pontosan tudja, hogy a miniszterelnök környezetének hogyan próbálnának további közpénz-csilliárdokat biztosítani a magyar fiatalok lakhatásának beáldozásával.

 

Tiltakozásunkat fejeztük ki azzal is, hogy a építési területen négy közterületet átneveztünk. Olyan személyeknek és ügyeknek lett ferencvárosi utcája, akik illetve amelyek amúgy is megérdemelnék. Többek között Kínában üldözött keresztény papnak.

 

Nem csak mi tiltakoztunk, hanem velünk együtt budapestiek tízezrei is azon a konzultáción, amelyet a Főpolgármesterrel közösen kezdeményeztünk az ügyben. A lebonyolításban az itt ülő képviselők legtöbbjének pártja és civil szervezetek is elévülhetetlen érdemeket szereztek.

 

Mindezek eredménye a kormány meghátrálása: ma már a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem lesz olyan lépés, ami ellehetetlenítené a Diákváros felépítését az eredeti tervek szerint.

 

7. Megváltoztattuk az önkormányzati bérlakások kiosztásának rendszerét.

 

Felülvizsgáltuk az évtizedes lakáskérelmeket, kiírtuk a szociális, a fiataloknak szóló költségelvű és a piaci alapú lakáspályázatokat. A nyertesek hamarosan költözhetnek.

 

8. Átalakítottuk a szociális támogatások rendszerét is, új szociális rendelet lépett életbe. A rászorulókat támogatjuk, őket viszont az eddiginél nagyobb összegekkel.

 

9. Lassan másfél éve jelentettük be védett lakások létrehozását családon belüli erőszak áldozatainak. Számos strukturális és adminisztratív akadályt kellett leküzdeni, de az elmúlt hónapokban két kerületi védett lakás is üzembe állt. Ezzel párhuzamosan az áldozatokat megcélzó információs kampány valamint áldozatsegítő terápiás csoport is indult.

 

10. A kerületiek minden korábbinál több ingyenes tömegsport programon vehetnek részt. A korábban is népszerű nyugdíjas programokat megtartottuk, és kiegészítettük mindenki másnak is elérhető sportolási lehetőséggel

 

11. Már a 3. pályázati körön is túl van a Konnektor kulturális inkubátorház. Eddig 11 szervezet költözött be az épületbe, ahol júliusban megnyitó buli lesz.

 

12. Részben már megvalósult, részben újabb pályázatok vannak folyamatban célzottan az Aszódi-telep kulturális életére. A korábbi pályázaton létrehozott kiállítás és a Kultúrosztag gyerek színjátszó köre a járványügyi lazítások után most indult újra.

 

13. Decemberben 6 óriásplakáton és 13 citylighton tartottunk köztéri kiállítást. Köztük volt például Árendás József Munkácsy Mihály-díjas grafikustervező is.

 

14. Nemzetközi figyelmet is kapott az áprilistól májusig tartó Public art pályázatunk. Számos kiváló alkotásnak adtunk helyet. Az új művészeti pályázatokra szeptember 30-ig lehet pályázni.

 

15. Miután a kormány bizonytalan ideig leállított egy határon túli magyarokat célzó programot, támogatást nyújtunk egy királyhelmeci pedagógus státuszának megőrzéséhez, és így a helyi képzőművészeti szakkör fennmaradásához is.

 

A királyhelmeci gyerekek a Mester galériával is együttműködtek, ennek keretében pedig Ferencvárossal foglalkoztak. Ez adta az testvérvárosokra vonatkozó pályázati kategóriánk, a Testvérvárosba megyek alapötletét is.

 

16. Február 23. a tatárszentgyörgyi gyilkosság dátuma ugyan nem hivatalos gyásznap, de mi méltó módon emlékeztünk meg a 2008-2009-es Roma gyilkosságokról a Csíkszerda Kórus, Boda Péter és ferencvárosi emberek részvételével, akik megalkották az internet legszebb Ederlezi feldolgozását.

 

17. Saját dallal tisztelegtünk pedagógus nap alkalmára a kerület óvónői előtt is: Tóth Dóra dalszerző és hegedűművész dalát a művésszel együtt minden kerületi óvodába elvittük.

 

18. Elkezdődött egy újabb kulturális hely beüzemelése a Bakáts tér 8 alatt: kiállítótér lesz belőle, gyakorlatilag a mosdók megjavításán túl csak egy kis rendbetételt igényel. Nem költünk rá, de fűtésszezonig beüzemeljük kiállításoknak és Bakáts fesztiválközpontnak.

 

19. Ingyen citylight felületeket adtunk a Kerékpáros klub Bringázz a munkába! projektjéhez és a jövőben is támogatni szeretnénk hasonlóan fontos közcélú kezdeményezéseket.

 

20. Segítettünk a KirakArt Trafó kezdeményezésben. Plakátolhattak a kerület hirdetőfelületein a Ligetvédők, a Humen magazin, helyt adtunk a Civilis Egyesület Trianonra emlékező plakátjainak, valamint a hajléktalanokkal szemben érzékenyítő plakátsorozatnak is felületet biztosítottunk.”

 

CSATLAKOZZON FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ!

Top