Időskorúaktól csalnak ki pénzt az „unokázós” módszerrel

Időskorúaktól csalnak ki pénzt az „unokázós” módszerrel
A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

2016. február 22. | Időskorúak, csalás, pénz, unokázós módszer, Fővárosi Főügyészség, sajtóközlemény, Budapesti Rendőr-főkapitányság, bűncselekmény, felhívás, tájékoztatás

   

A Fővárosi Főügyészség az elmúlt időszakban a fővárosban is rendkívül elszaporodott, idős emberek sérelmére elkövetett csalásokra hívja fel az állampolgárok figyelmét az alábbi összesített adatok tükrében.

A Fővárosi Főügyészség felhívása és tájékoztatása az úgynevezett „unokázós” csalásokkal kapcsolatban.

A Fővárosi Főügyészség illetékességi területén 2015. évben az úgynevezett „unokázós” módszerrel elkövetett csalások miatt - a Budapesti Rendőr-főkapitányság által összesített adatok alapján - összesen 950 ügyben indult büntetőeljárás. Ezek közül a bűncselekmény 354 esetben befejezett, 596 esetben pedig kísérleti szakban maradt.

Ezekben az ügyekben a tényállások minden esetben hasonlóak; a csalók telefonon hívják fel az idős sértettet, majd az unokájának, vagy más közeli hozzátartozójának adják ki magukat és valamilyen okra hivatkozással (például tartozás, vagy baleset miatt nagy bajban vannak, és azonnal pénzre van szükségük) készpénzt, ékszekereket csalnak ki tőlük.

A sértettek rendszerint 70 év felettiek, a telefonhívások pedig este és éjjel a sértettek vezetékes telefonján történnek, a késő esti órákban ugyanis az időskorú sértettek megtévesztésének még nagyobb az esélye.

A telefonáló és a kicsalt összeget nem sokkal később átvevő személy rendszerint nem azonos, ami tudatos előkészületre, szervezett elkövetésre utal. Az elkövetés módszeréből adódóan az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, sokszor nem vezet eredményre, a sikeres eljárás azonban szinte mindig a sértettek talpraesettségének, lélekjelenlétének köszönhető.

A felderítés nehézségét igazolják azok az adatok is, melyek szerint a fővárosban 2015-ben indult büntetőeljárások fenti, közel ezres nagyságrendű számához képest még ugyanebben az évben az ilyen ügyekben alig több mint 30 gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség. Az elkövetőkkel szemben vádemelésre, gyorsított eljárásban bíróság elé állításra pedig a tavalyi évben csak néhány ügyben került sor.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség tisztelettel felhívja elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig késedelem nélkül értesítsék a rendőrséget az elkövetők sikeres elfogása érdekében.

Budapest, 2016. február 19.

Dr. Ibolya Tibor
fővárosi főügyész

A hivatalos sajtóközlemény Magyarország Ügyészségének honlapján tekinthető meg.Impresszum  Adatvédelem