Rangos díjat kapott a Nehru Part projekt

Rangos díjat kapott a Nehru Part projekt
Köztérmegújítási Nívódíj 2019

2019. november 6. | Ferencváros Önkormányzata, Nehru part, Köztérmegújítási Nívódíj 2019, Magyar Urbanisztikai Társaság, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, Baranyi Krisztina

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Köztérmegújítási Nívódíjat Településközpont, fő tér kategóriában idén Ferencváros Önkormányzata érdemelte ki a Nehru Part projektért, melyet Baranyi Krisztina polgármester vett át.

A Gellért Szálló adott otthont november 6-án a 2019-es Országos Urbanisztikai Konferenciának. Az esemény végén került sor a neves nemzetközi zsűri által fémjelzett, 2009-ben alapított Köztérmegújítási nívódíj átadására. A kitüntetést Dr. Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke adta át.

A rangos elismerés méltatásában kihangsúlyozták az önkormányzat, valamint a tervezők és a kivitelezők közti szoros együttműködést, ennek eredményeként Ferencváros polgármestere mellett nem kevesebb, mint 12 szakembert szólíthattak ki a díj átvételére. A zsűri további értékelése szerint a széleskörű társadalmi egyeztetés eredményeként létrejött, átfogó felújítás sikere részben a terület elhelyezkedésének és adottságainak is köszönhető. A projekt gondos előkészítése, az eredményorientált és jól megfogalmazott célkitűzés egyértelműen hozzájárult a felújítás sikeréhez. A funkcionális, ökológiai és esztétikai alapokon nyugvó parkszerkezeti átalakítás és rehabilitáció nem csak a környéken lakók számára, hanem budapesti viszonylatban is jövőbe mutató zöldfelületi és urbanisztikai megoldásokat eredményezett.

„Ez a díj a kerület nagy büszkesége” – fogalmazott a díj átvétele után Baranyi Krisztina polgármester. „A Nehru part talán az egyetlen olyan nagy kiterjedésű budapesti park, amely közvetlen Duna-parti kapcsolatot teremt, ahol a víz közelségében lehet pihenni és játszani. A projekt során az önkormányzatnak rengeteg szereplő munkáját kellett összehangolni, emiatt az eredményt igazán magunkénak érezhetjük. Szeretném elérni, hogy a Fővárosi Önkormányzattól átvehessük a park üzemeltetését, őrzését, gondozását, állagfenntartását, így megtarthatjuk a Nehru parkot a mostani állapotában.”A Nehru part Budapest és ezen belül Ferencváros egyik fontos zöld területe. A fővárosi fejlesztések sorában kulcsfontosságú Duna-parti szakasz egyik központi, egyedi hangulatú része. A Nehru part felújítása során 2016-ban a teljes parkot felújították a mai kor követelményeinek megfelelően. A zöldfelület megőrzése mellett a különböző sportolási  lehetőségek megteremtése volt a cél. A Duna-menti sétány felújítása, pihenőfelületek kialakítása, a meglévő gyalogos utak korszerűsítése, a zöldfelületek felújítása mellett átépítették a sportpályát, valamint a játszóteret is. Ezen kívül  megépült  egy  sakkterületet is és egy kutyafuttató is helyet kapott. Elkészült egy pihenőterasz is, azzal a céllal, hogy a Bálnát és a parkot összekapcsolják. A növényhasználatban és a stíluselemekben a Duna közelsége érvényesül.  A park fejújítása  mellett  a meglévő közvilágítási rendszer is átalakult. A Nehru part megújításával mind kerületi, mind városi szinten jelentős zöldfelület és közösségi tér jött létre. A különböző funkciójú parkrészek más és más korosztálynak épültek. Található itt játszótér a gyerekeknek 14 éves korig, sportpálya, kültéri  fitneszpálya, kerékpárút és futóút. Lett pálya az extrém sportolóknak és kijelölt kutyafuttató is.

  • Közel három hektáron 12.805 db cserjét, félcserjét és 7.444 db díszfű félét és hagymás növényt ültettek ki a kertészek, a meglévő zöld terület természetesen megtartva.
  • A tervezés során az ökologikus szemléletet tartották a tervezők szem előtt. Biodiverz zöldfelületet hoztak létre és vízáteresztő burkolatú parki sétányok alakítottak ki úgy, hogy a csapadékvizet  helyben  lehessen tartani.
  • A parti sétányon egyedi ülőbútorokat tettek ki.
  • Új rekreációs lehetőségeket alakítottak ki parkban: korszerű játszóteret építettek életkor szerint csoportosított játékokkal. Szabadtéri fitneszpark és felújított sportpálya is várja a látogatókat.
  • A Petőfi híd alatti részen az első budapesti fedett BMX- és gördeszka pályát építették  meg.
  • A korábbi BKV pavilont átépítették és itt egy park-kávézó kapott helyett, ahol illemhely és pelenkázó is van.
  • A park gyepjének megóvása érdekében a Petőfi híd déli oldalán nagy területű kutyafuttatót építettek.
  • A park területe összesen 29 0181 m2.

 

A projekt címe: Budapest IX. kerület Nehru part felújítása
Projektgazda: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
Projektmenedzser: Városüzemeltetési és Felújítási Iroda
Támogató: Budapest Főváros Önkormányzata
Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport

Kivitelezők:
E-Builder Kft., ügyvezető: Esze György
ZÖFE Kft., Kotán Zoltán ügyvezető

Tervezők:
BLOKK Építész Műhely Kft., építésztervezők: Nagy Nándor; Szabó Bulcsú; Börzsei Tamás
D1618 Műhely Kft., tervező: Kukucska Gergely
FŐKERT Mérnökiroda Kft., tervezők: Szalkai Adrienn, Pápai Veronika
S-TÉR Kft., vezető tervezők: Sándor Tamás, Kuti Zoltán
VALYO - Város és Folyó Egyesület, tervezők: Varga Dávid, Tömör Miklós


szöveg: Holubecz Bálint, sajtóközlemény
fotó: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem