„Könyvtári esték”

„Könyvtári esték”
Meghívó

2019. november 5. | meghívó, József Attila Irodalmi Szalon, irodalom, József Attila Emlékhely

A Holokauszt Emlékközpont Könyvtára tisztelettel meghívja Önt a „Könyvtári esték” alábbi előadására: Magyar zsidó hontalanok és menekültek a Holokauszt után. Időpont: november 14., 17 óra.

A Holokauszt Emlékközpont Könyvtára tisztelettel meghívja Önt a „Könyvtári esték” alábbi előadására: Magyar zsidó hontalanok és menekültek a Holokauszt után

Vendégünk:
Dr. Barna Ildikó
szociológus, egyetemi docens
az ELTE Társadalomtudományi Kar
Társadalomkutatások Módszertana Tanszék vezetője

Helyszín:
Holokauszt Emlékközpont
Wallenberg terem
(1094 Budapest, Páva utca 39.)

Időpont:
2019. november 14. (csütörtök) 17 óra

Az előadás témájáról:
1945 végén körülbelül 190.000 zsidó élt Magyarországon. A holokauszt túlélők többsége Budapesten érte meg a felszabadulást,
azonban sokan voltak olyan is, akik Magyarországon kívül munkaszolgálaton vagy koncentrációs táborokban szabadultak fel.
Utóbbiak többsége azonban a holokauszt után szintén visszatért Magyarországra. A túlélő magyar zsidók a második világháborút követő években
más kelet-európai országokhoz képest sokkal kisebb arányban hagyták el az országot, mégis több tízezren voltak azok, akik így döntöttek.
Az ő történetük a holokausztkutatás eddig kevéssé kutatott témája. Kik voltak ők? Milyen tényezők játszottak szerepet a döntésükben?
Milyen volt az utuk a menekültekkel foglalkozó szervezetek útvesztőiben? Az előadás a USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának és
a csak néhány éve kutatható International Tracing Service (Arolsen Archives) digitális gyűjteményének felhasználásával többet között ezekre a kérdésekre kíván válaszolni.

Előadónkról:
Dr. Barna Ildikó szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának habilitált egyetemi docense, a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék vezetője.
Kutatási témái többek között: antiszemitizmus, xenofóbia, Holokauszt túlélők és levéltári adatokon végzett szociológiai kutatások.
Barna Ildikó a magyar zsidó hontalanokról és menekültekről szóló kutatási projektjével jelenleg az Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János kutatási ösztöndíjasa.

Rendezvényünk ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi e-mail címen jelezze: regisztracio@hdke.huImpresszum  Adatvédelem