Az Aradi Vértanúkra emlékeztek

Az Aradi Vértanúkra emlékeztek
Koszorúzás a Knézich utcában

2019. október 6. | Aradi Vértanúk, megemlékezés, koszorúzás, 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc, Bácskai János, Knézich Károly emléktábla

Ferencváros Önkormányzata október 6-án ünnepélyes megemlékezéssel tisztelgett az 1848–49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatai előtt. Knézich Károly honvéd vezérőrnagy emléktáblája előtt Bácskai János polgármester arról beszélt, a 13 aradi vértanú hősies helytállása, és rendíthetetlen erkölcsi magatartása örök példaként szolgál számunkra.

Több mint száz éve emlékezünk azokra a ’48-as forradalmi mártírokra, akiket kegyetlenül megölt a császári terror – mondta el beszédében Bácskai János, de emlékeztetett arra is, hogy a nemzeti gyásznapon fejet hajtunk azon 128 áldozat előtt is, akiket a szabadságharc közben vagy leverésekor végeztek ki. Sokuk a polgári lakosság köréből került ki: jegyzőket, papokat, tanítókat küldtek halálba. Az orosz cár könyörületességre intette Ferencz Józsefet, de a császár mindenképp példát akart statuálni. De még ő is visszautasította Haynau kérését, aki a foglyokat statáriális eljárással akarta kivégezni. Hozzá írt levelében azonban egyértelmű utasítást ad: „A legnagyobb szigorúság a kompromittáltakkal szemben! Sok fejnek kell lehullania, mint a kiemelkedő mákfejeknek, ha az ember fölöttük ellovagol.” Haynau pedig így vallott válaszlevelében: „Egész Európának példát fogok mutatni, hogyan kell bánni a lázadókkal, és hogyan kell a rendet, nyugalmat és békességet egy évszázadra biztosítani. Nyugodt lelkiismerettel lövetek agyon százakat is, (…) mert ez az egyetlen mód, intő példát szolgáltatni(…)”

A vádlottak nem részesültek méltányos bírósági eljárásban, koncepciós perben, jogtalanul ítélték halálra őket, így kivégzésük puszta gyilkosságnak nevezhető – jelentette ki a polgármester. A császári erőknek azonban nem jött be a számítása, hiszen az elrettentés helyett elkezdett megrendülni a monarchia stabilitása. A megemlékezésen Matus Mihály tárogatóművész zenélt, elsőként pedig Dessewffy Zsolt, a kivégzett Dessewffy Arisztid leszármazottja koszorúzta meg Knézich Károly emléktábláját, majd a kerületi pártok és civil szervezetek rótták le kegyeletüket.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem