Idősügyi Gála

Idősügyi Gála
Körhinta a Nemzetiben

2019. október 1. | Nemzeti Színház, előadás, Bácskai János, Ferencváros Önkormányzata, Kállay Gáborné, „A teljesség felé” idősügyi koncepció

Az önkormányzat meghívására több száz ferencvárosi nyugdíjas látogathatott el a Nemzeti Színházba október 1-jén. Az előadás megtekintése előtt a megjelentek megnézhettek egy három epizódból álló kisfilmet, amely ízelítőt adott a kerület rendkívül sokszínű idősügyi programjából.

Az első filmrészlet után Bácskai János köszöntötte az ünnepelteket. A polgármester hangsúlyozta, Ferencvárosban szeretettel, tisztelettel és megbecsüléssel tekintenek az idősebbekre, akikre nem a múlt embereiként gondolnak, hanem úgy, mint akik szorosan hozzá tartoznak a városrész jelenéhez, sőt, jövőjéhez is. Kiemelte, az önkormányzat 2010 óta számos pénzbeli támogatással, szociális étkeztetés biztosításával és sok más kedvezménnyel igyekszik könnyebbé tenni az itt élő idősek mindennapjait, akik ettől az esztendőtől évi egyszeri 6000 forintos tiszteletdíjban is részesülhetnek. Beszéde végén jó szórakozást kívánt az előadáshoz, és köszönetét fejezte ki Vidnyánszky Attila főigazgatónak, a darab rendezőjének, amiért a teátrum lehetőséget biztosított a világnap méltó megünneplésére.

A második filmetűd levetítése után Kállay Gáborné szólt a nézőtéren ülőkhöz. Elmondta, Ferencváros Önkormányzata 2012-ben azzal a céllal alkotta meg idősügyi koncepcióját, hogy megakadályozza az érintettek elmagányosodását, és mindennapi gyakorlattá tegye az aktív időskor alapelveit.  – Kezdetben 110 programmal indultunk, ma ennek több mint tízszerese, évi 1200 az események száma. Ezeken 2018-ban 22 700 megjelenést regisztráltunk – ismertette „A teljesség felé” statisztikáját az alpolgármester, aki aláhúzta, a koncepció sikerességét az bizonyítja leginkább, hogy a programokat rendszeresen látogatóknak az élet valamennyi területén nő az elégedettsége, és számos új barátság, kapcsolat alakult ki ezek révén. Végül megköszönte az együttműködést mindazoknak, akik akár szervezőként, akár résztvevőként, akár közreműködőként hozzájárultak a program sikeréhez.

A kisfilm zárórésze után kezdetét vette a Körhinta című előadás, amely az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma jelölést kapott magyar filmklasszikus színpadi adaptációja. A Sarkadi Imre novellája alapján készült darabban csodálatosan egyesül a próza, a tánc és a zene. A produkció dinamizmusáról a Magyar Nemzeti Táncegyüttes gondoskodik.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem