Újabb mérföldkőhöz érkezett a tömbrehabilitáció Ferencvárosban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tömbrehabilitáció Ferencvárosban
„A Thaly Kálmán utcától északra nincs több alacsony komfortfokozatú lakás”

2019. szeptember 24. | Ferencváros Önkormányzata, tömbrehabilitáció, átadás, felújítás, Bácskai János, városrehabilitáció

Átadták az önkormányzat által teljeskörűen felújított Tűzoltó utca 33/B számú épületet szeptember 24-én. Ezzel megtörtént a Thaly Kálmán utcáig húzódó Budapest 1. sz. országgyűlési egyéni választókerület komfortosítása. Az ünnepélyes eseményen az első két beköltöző átvehette új lakása kulcsait Bácskai Jánostól.

– Örömmel jelenthetem be, hogy a Tűzoltó utca 33/B megújulásával a teljes Belső-Ferencvárost, illetve Középső-Ferencváros legnagyobb részét lefedő 1. számú országgyűlési választókerület komfortossá vált. Ez azt jelenti, hogy a Thaly Kálmán utcától északra Ferencvárosban nincs több alacsony komfortfokozatú lakás – kezdte beszédét a kerület polgármestere. Kiemelte: a példaértékű, számos díjjal elisemert ferencvárosi szociális városrehabilitáció során a mentendő építészeti értékek megőrzésével, a városszövet megtartásával, és a zöld felületek növelésével újulnak meg komplett háztömbök, ám fontos, hogy „a vakolat mögött a lelket is vizsgálni kell”. Bácskai János beszámolt arról is, hogy a Viola–Tűzoltó utca sarkán álló, úgynevezett Temesvári-tömb hat épülete közül hármat már felújítottak, a maradék hármat pedig a Semmelweis Egyetem vásárolta meg, így ezeket az intézmény fogja átépíteni az elkövetkező 1,5–2 évben.

A megújult lakóház első két bérlője Baki Gábor, illetve Fehér Noémi lesz. Gábor feleségével és három gyermekével eddig egy egyszobás lakásban élt a Haller utca 50.-ben, Noémi pedig a Balázs Béla utca 27. szám alatti 25 négyzetméteres bérleményből költözhet ide két gyermekével, és beteg édesapjával. Az új lakók meghatottan, és rendkívül boldogan vették át otthonaik kulcsát Bácskai János polgármestertől.

A Tűzoltó utca 33/B számú lakóépület eredetileg pincével, 2 emelettel és padlástérrel rendelkezett, a felújítás előtt 34, zömében egyszobás, komfort nélküli lakás volt a házban. A munkálatok során egy új tetőtéri szint kialakítása mellett 26, többnyire kétszobás, modern belsővel rendelkező összkomfortos lakást alakítottak ki.

Az épületben lift teszi kényelmesebbé a lakók életét, a földszinti rész kibontásával pedig közvetlen kapcsolat alakult ki a tömbbelső zöld felületeivel. A meglévő acélgerendák meghagyásával új vasbeton födémek, valamint kovácsoltvas korlátokkal ellátott függőfolyosók készültek. A pince- és a földszinten a padló és a falak talajnedvesség elleni szigetelést kaptak.

A ház valamennyi gépészeti és elektromos vezetéke, valamint nyílászárója új. A bérlemények fűtését és melegvíz-ellátását ház-központi fűtéssel két kondenzációs kazán biztosítja. A konyhák új elektromos tűzhelyekkel lettek felszerelve, a közös területeket pedig az épület stílusához illeszkedő lámpatestek világítják meg. A komplex renoválás nettó 790 millió forintos összegét teljes egészében Ferencváros Önkormányzata biztosította.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem