Megszólalt az unitárius templom új orgonája

Megszólalt az unitárius templom új orgonája
Orgonaavató koncert

2019. szeptember 14. | Bartók Béla Unitárius Egyházközség, Ars Sacra Fesztivál, orgonaavató koncert, Patrona Hungariae iskolaközpont, Kászoni József, Gergely Felicián, Elekes Botond, Bácskai János, Kály-Kullay Rita

Ünnepélyes istentisztelet keretében avatták fel a Bartók Béla Unitárius Egyházközség Hőgyes Endre utcai templomának új orgonáját. Az Ars Sacra Fesztivál Nyitott Templomok Napján tartott orgonaavató koncerten barokk és romantikus művek csendültek fel a Patrona Hungariae iskolaközpont orgonatanárának előadásában.

A koncert előtt Kászoni József püspöki helynök tartott ünnepi áhítatot, majd Gergely Felicián egyházközségi gondnok szólt a hívekhez. Elmondta, régi vágyuk teljesült, hiszen 15 évig vártak az új orgonára, ez idő alatt pedig a híveknek köszönhetően több százezer forint adomány gyűlt össze erre a célra. A használt orgonát végül egy németországi templomtól sikerült megvásárolni, a vásárlás költségeinek oroszlánrészét az önkormányzat állta.

Elekes Botond, a Magyar Unitárius Egyház hazai egyházkerületének főgondnoka a kalandosra sikerült külföldi orgonavásárlásról, és a hangszer elhelyezésének nehézségeiről mesélt, majd megköszönte a polgármester támogatását és közbenjárását az ügyben.

 „A zene isten adománya, (…) a zene elűzi az ördögöt, és felvidítja az embereket. A zene lehetőség, hogy kiragadjon a hétköznapok taposómalmából” – idézte Luther Mártont Bácskai János, aki szerint Ferencváros élénk kulturális életéhez mindig is hozzátartozott a vallásos zene és a hitélet. Ezt példázza az idén a Patrona katolikus iskolában megrendezett II. Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozó is. A polgármester méltatta az unitáriusok Egyházi kerekasztalban való aktív közreműködésüket, és azt a felekezeti összefogást a kerületben, amit a januári református kollégiumi tűz esetén tapasztalt meg. A beszédek után Kály-Kullay Rita, a Patrona Hugariae iskolaközpont orgonatanára adott koncertet. A művésznő mások mellett Bach, Boelmann és Liszt műveket szólaltatott meg a templom új hangszerén.

 (forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem