Mit rejt Ferencváros?

Mit rejt Ferencváros?
Könyvbemutató a Házasságkötő Teremben

2019. szeptember 1. | Lugosi „Lugo” László, Bakáts Feszt, Rejtett Ferencváros, Winkelmayer Zoltán, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Bácskai János

Egy véletlen találkozás a polgármesterrel, sok és szerteágazó kutatómunka, valamint az önkormányzat támogatása kellett ahhoz, hogy megjelenhessen a Bakáts Feszten bemutatott Rejtett Ferencváros című új, fényképes kiadvány.

Lugosi „Lugo” László fotográfus, művészeti szakíró neve elsősorban azok számára lehet ismerős, akik érdeklődnek a Budapest épületeiről, építészeti értékeiről készített művészi felvételek iránt. Lugosi albumot szerkesztett a 19. század legendás fővárosi fényképésze, Klösz György fotóiból, a Budapest 1900–2000 című kötet pedig kettejük azonos szemszögből, ám száz év eltéréssel készült fekete-fehér képeit mutatja be.

A mintegy 60 fotót tartalmazó kiadványt Lugosi „Lugo” László és a kísérőszöveget író Winkelmayer Zoltán, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa mutatta be. Aki fellapozza a könyvet, vágóhidat, pályaudvarokat, malmokat, lakótelepet, szobrokat, lakóházakat, valamint modern épületeket, irodaházakat és a Bálnát – az épülés és az eltűnés színtereit láthatja.

„Ferencvárosban sétálni térterápia” – idézte köszöntőjében kerületünk díszpolgárát, Dobai Péter írót Bácskai János.  – Mit rejt a kötet, és mit rejt Ferencváros? – tette fel a kérdést a polgármester, hozzátéve: a könyv általi utazás bármikor folytatható, és valószínűleg a legtöbb olvasó számára több lesz az ismeretlen tény és részlet, mint az ismert.

A fotóművész közölte: a kiadvány keletkezése egy véletlen, Vágóhíd utcai találkozásnak köszönhető, ugyanis felvételkészítés közben az éppen ott tartózkodó polgármester megszólította, és munkája céljáról érdeklődött. A beszélgetésből hamar megszületett a közös projekt, a Ferencvárost bemutató kötet ötlete, amely anyagának összeállításában a Helytörténeti Gyűjtemény mellett a kerület főépítésze is részt vett.

A fotók melletti szövegek nemcsak történeti, statisztikai adatokat tartalmaznak, hanem személyes történeteket is elmesélnek. A fényképész elmondta, címlapképnek egy zöld színű kaput keresett, végül a Polgármesteri Hivatal bejárati ajtajában és kilincsében találta meg a tökéletes fotóalanyt.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem