Ipar utcai tűzeset

Ipar utcai tűzeset
Ferencváros ismét összefogott

2019. augusztus 23. | Ipar utca, tűzeset, Ferencváros Önkormányzata, Bácskai János, Kulpinszky Eleonóra

Csupán szűk hét hónap telt el a Ráday Kollégiumban történt halálos áldozatot is követelő tűzeset óta, és ismét lángok pusztítottak a IX. kerületben. Augusztus 19-én egy, a Soroksári út és Ipar utca sarkán álló lakóépület gyulladt ki, ám a tragédiában ezúttal szerencsére senki nem sérült meg, a tűz keletkezésével kapcsolatban pedig kizárható az idegenkezűség.

Idén egy nem várt sajnálatos esemény előzte meg az augusztus 20-i ünnepséget Ferencvárosban, előző nap ugyanis kigyulladt egy kerületi lakóépület legfelső szintje. A lángok hamar továbbterjedtek, így a tűzoltók kiérkezésekor a hétemeletes társasház tetőszerkezete már teljes terjedelmében égett. Mivel a lakókat evakuálni kellett, Ferencváros Önkormányzata szükségszállást nyitott a Polgármesteri Hivatalban, ahol nemcsak az érintettek lakhatásáról, hanem élelmezésükről is gondoskodtak.

– Januárban, a kollégiumi tragédia kapcsán az egész ország megmozdult, hogy segítsenek a hajlék nélkül maradt diákokon és a katasztrófában elhunyt áldozat családján. Példás összefogás bontakozott ki a kerületben is, ezrek jelentkeztek, hogy valamilyen módon támogassák a rászorulókat. A helyzet most is hasonló: alig néhány nap telt el a tűzeset óta, de már több tucat felajánlás érkezett hozzánk – mondta el lapunknak Bácskai János polgármester.

Bár a lángokat viszonylag hamar sikerült megfékezni, a károsultak élete fenekestül felfordult, ezért a civilek segítő kezére igen nagy szükség van. Eddig mintegy ötven különböző felajánlás érkezett az önkormányzathoz, köztük olyan nagyvonalúak is, mint amit egy kerületi család tett: ők lakásuk egyik szobáját kínálták fel az érintetteknek.

– A legtöbb felajánlás a hétköznapi élet folytatásához elengedhetetlen dolgok biztosítására irányul: az adakozók főként a ruházkodásban, mosásban, szállításban, étkezésben és gyermekfelügyeletben nyújtanak támogatást. Volt ugyanakkor olyan, aki raktározási lehetőséget, más kisállatgondozást vagy pszichológiai segítséget ajánlott fel, hogy aki szükségét érzi, nyíltan beszélhessen az őt ért sokkról – közölte Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő, az adományok koordinálásának felelőse.

Hozzátette: felajánlottak rengeteg tisztítószert, konyhai eszközöket, ágyneműket, kávéfőzőt, bögréket, törülközőket, rácsos babaágyat, pelenkát, felfújható matracot, magánbölcsődék pedig a rászoruló kisgyerekek étkeztetését vagy teljes felügyeletét vállalták a kritikus időszakban.

A legnagyobb közösségi oldalon önkéntesek egy speciális aloldalt is létrehoztak (Károsultak segítésére Ipar u. 2., Soroksári út 16.), ahol a tűzesettel kapcsolatos, lakókat és adományozókat érintő friss információkat osztanak meg. További felajánlásokat ugyanakkor Kulpinszky Eleonóra hivatalos Facebook-oldalán vagy az iparutcatuzkar@gmail.com e-mail címre várnak. Az akció irányítói türelmet kérnek a jelentkezőktől, azt ígérik, mindenkinek visszajeleznek, ha úgy érzik, hogy a felajánlott segítséget igénybe tudják venni a károsultak.

(forrás: Ferencváros újság, origo)Impresszum  Adatvédelem