Régi templom új köntösben

Régi templom új köntösben
Befejeződött a Bakáts téri templom külső rekonstrukciója

2019. augusztus 23. | Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom, felújítás, Magyarország Kormány, Ferencváros Önkormányzat, Kruppa Gábor

Eredeti pompájában tündököl Ferencváros egyik fő nevezetessége, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom, miután nemrégiben befejeződött az épület külsejének és kertjének rekonstrukciója. Hamarosan elkezdődhet a beruházás második üteme, mely során a templombelső is megújul.

Az Ybl Miklós tervezte Bakáts téri római katolikus templom évtizedek óta lesújtó látványt nyújtott, megfeketedett, málladozó falain még a háborúk nyomai is látszottak. Szerencsére elpusztítani nem sikerült ezt az impozáns neoromán stílusú építményt, így nemrégiben lehetőség nyílt arra, hogy eredeti állapotának megfelelően helyreállítsák. A főként az épület külsejét érintő munkálatok több mint egy éve, 2018. április 4-én indultak el, és nemrégiben fejeződtek be. Az eltelt időszakban felújították a homlokzat téglás és kőburkolatos részeit, a tetőszerkezetet, a toronysisakot, a templomkertet és az altemplom egy részét, ahol egy urnatemetőt is kialakítottak.

– A szigetelést is elvégeztük, így a talajvíz már nem jelent veszélyt többé. Egy speciális technikát alkalmaztunk, ezért szükségessé vált az épület belső mozaikpadlójának cseréje. Az altemplomban a falakat is rendbe hoztuk, a mennyezeti freskók restaurálása azonban csak a következő ütemben fog elkészülni – mondta el lapunknak Kruppa Gábor építész, a projekt felelős tervezője.

Hozzátette: a Bakáts téri plébániatemplom az egyik olyan ékessége Budapestnek, ami épen maradt: kovácsoltvas és kőből készült díszítőelemeit, valamint ablakdíszeit emiatt könnyen rekonstruálni tudták. A legnagyobb kihívást a munkálatok során a toronysisak rendbehozatala jelentette, mivel ahhoz az egész épületet fel kellett állványozni.

– Szerencsére ma már egész Budapesten gázzal fűtenek, ezért nem kell attól tartani, hogy az épület hamar bekoszolódik. Ráadásul a falakat egy műgyantát is tartalmazó vízlepergető anyaggal kentük le, így az időjárási viszonyok sem befolyásolják jelentősen az állagukat – fogalmazott az építész. Ez különösen fontos az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom esetében, mivel annak falazata a könnyen faragható sóskúti kőből készült, ami jóval érzékenyebb, mint a süttői mészkő.

A templombelső megújulásához szükséges restaurátori kutatások befejeződtek, hamarosan elindul a munkálatok második fázisának tendereztetése. Ha az is megvan, kezdődhet a felújítás következő etapja, amely során helyreállítják a díszítőfestést, restaurálják a Lotz-freskókat, a templom padjait, szobrait, kegytárgyait és új világítótesteket helyeznek el. A Bakáts téri templom 2020-ra, a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére fog teljesen megújulni.

A munkák első üteme közel egymilliárd forintból valósult meg, melyhez a forrást Magyarország Kormánya biztosította. A felújítás részeként – Ferencváros Önkormányzatának négymillió forintos támogatásával – rendbe hozták az évtizedek óta működésképtelen toronyórát is.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem