Legjobb Önkormányzati Gyarkolatok

Legjobb Önkormányzati Gyarkolatok
„A teljesség felé” lett a legjobb idősügyi gyakorlat

2019. június 28. | Legjobb Önkormányzati Gyakolatok, Idősügyi Jó Gyakorlat Díj, Ferencváros Önkormányzata, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, „A teljesség felé” idősügyi koncepció, Idősbarát önkormányzat, Ladányi Erika, Kállay Gáborné, Simon Attila István, Schmidt Jenő

Újabb rangos elismerést, az Idősügyi Jó Gyakorlat Díj idei első helyezését érdemelte ki Ferencváros Önkormányzatának „A teljesség felé” idősügyi programja.

Június 28-án került sor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 2019. évi Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programjának záró konferenciájára a Pest megyei városban. A rendezvény négy fő tematika: a roma és nem roma önkormányzatok együttműködése, az állampolgári részvétel, az idősügyi jó gyakorlatok, valamint a közbiztonsági jó gyakorlatok-önkormányzatok és polgárőrség együttműködése köré épült. Az egyes kategóriák legjobb gyakorlatait egy háromfordulós pályázaton választotta ki a szövetség, melynek utolsó fordulója a konferencián megtartandó prezentáció volt.

Ferencváros Önkormányzata a 2012-ben útjára indított „A teljesség felé” idősügyi koncepciójával indult a megmérettetésen, melynek sikerét bizonyítja, hogy két ízben, 2013 és 2017-ben is „Idősbarát önkormányzat” címmel ismerték el kerületünket. Ferencváros idősügyi jó gyakorlatát nagysikerű, 10 perces prezentációjában Ladányi Erika idősügyi koordinátor ismertette meg a jelenlévőkkel.
A páratlanul sokoldalú, évi több mint 1200 programot kínáló koncepciót az élethosszig tartó tanulás, a generációk közötti együttműködés és az önkéntesség hármasa jellemzi.
A koordinátor elmondása szerint az elmúlt évek során elérték a főbb kitűzött célokat: az idősek aktivizálását, az elmagányosodás megakadályozását, a társadalmi szemléletváltás elősegítését, és a meglévő képességek előhívását, miközben a programok száma megtízszereződött, az azon résztvevők létszáma megháromszorozódott.

A konferenciát záró eredményhirdetésen az Idősügyi Jó Gyakorlat Díj első helyezését (városok kategóriában) Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere és Ladányi Erika vehette át Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkártól és Schmidt Jenőtől, a TÖOSZ elnökétől.

„A díj elsősorban annak a sok ezer embernek szól, aki aktívan részt vesz „A teljesség felé” idősügyi koncepció programjain. Másodsorban azoknak, akik önkéntesként vesznek részt, annak a 40 intézménynek és szervezetnek, akik közreműködnek a megvalósításban, valamint természetesen annak a csapatnak, amely a program mögött áll, szívvel-lélekkel koordinálja, szervezi és vezeti azt” – nyilatkozta a díj átvétele után Kállay Gáborné.
„Ez egy nagyon komoly elismerés, ami mögött rengeteg munka áll. Az első fordulóban beadtuk a pályázatot, majd Ferencvárosban kellett bemutatnunk a projekt működését a mindennapokban. A legnehezebb feladat mégis Ladányi Erika előtt állt, hogy mindössze 10 percben ismertesse meggyőzően ezt a rendkívül szerteágazó, több mint 1200 programot magában foglaló koncepciót. Sok induló mindössze egy-két önálló programmal pályázott – mondta el az alpolgármester asszony.Impresszum  Adatvédelem