Megduplázódó támogatások Ferencvárosban

Megduplázódó támogatások Ferencvárosban
Új és kibővített hozzájárulásokról döntött az önkormányzat

2019. június 27. | támogatás, hozzájárulás, Bácskai János, Képviselő-testület, Ferencváros Önkormányzata, sajtótájékoztató, Kállay Gáborné, Illyés Miklós, Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság

Duplájára emelik az iskolakezdési támogatást és minden év október 1-jén egyszeri 6000 Ft-ot kapnak azok a 65 év feletti lakosok, akik a kerületben élnek – jelentette be Bácskai János polgármester a Képviselő-testületi ülést követő sajtótájékoztatón. A gondos gazdálkodás eredményeképpen szabadon felhasználható 2,7 milliárd forintos keretét többek között felújításokra és a családok, valamint időskorúak támogatására fordítja Ferencváros Önkormányzata.

Az eseményen jelen voltak a kerület kormánypárti önkormányzati képviselői, Bácskai János polgármester mellett Kállay Gáborné alpolgármester, valamint Illyés Miklós, az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság elnöke adott tájékoztatást.

Bácskai János „ünnepinek” nevezte a sajtótájékoztatót, hiszen a testületi ülésen – az elmúlt öt év mintegy megkoronázásaként – az eddigi önként tett vállalásokat további pozitív intézkedésekkel gazdagíthatta Ferencváros Önkormányzata. Mindezekre az önkormányzat tevékenységét jellemző felelős gazdálkodásnak köszönhetően nyílt lehetőség.
A sorozatban meghozott kedvező határozatok elfogadása előtt figyelembe vették az elmúlt évek tapasztalatait, a lakossági kéréseket, javaslatokat. 
Bizonyára sokan értesültek arról, hogy Ferencváros az elmúlt öt évben kétszer is elnyerte az „Idősbarát önkormányzat”, legutóbb pedig a „Tehetségbarát önkormányzat” címet, emellett kerületünk igen kedvelt a kis- és nagycsaládosok körében is. Ferencváros önkormányzata eddig is minden lehetőséget megragadott, hogy a rendelkezésre álló megtakarításból a helybeliek is részesülhessenek, a most elfogadott támogatásokkal pedig ehhez igazodva valamennyi korosztály számára segítséget tud nyújtani, még élhetőbbé téve kerületünket - mondta el a polgármester.

Kállay Gáborné alpolgármester ismertette az új támogatások, a több mint 10 ezer, kerületi időskorú számára megszavazott „65+” hozzájárulás, a megduplázott iskolakezdési támogatás, a „FIT” – diákok számára biztosítandó havi 2000 Ft-os internet-elérési hozzájárulás, valamint a Ferencvárosi diák bérlet-támogatás részleteit.

Illyés Miklós, az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság elnöke végezetül az új támogatások gyakorlati hátteréről, feltételeiről adott tájékoztatást.

A támogatások összértéke mintegy 130 millió forint.  Az Önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Sport bizottsága előterjesztése alapján rendeletmódosítással ad lehetőséget a forrás biztosítására.


Dupla iskolakezdési támogatás

A ferencvárosi családok iskolakezdési támogatásként az eddigi 6.000,- Ft dupláját, 12.000,- Ft-ot kapnak tanulónként. A tanévkezdés minden évben jelentős terhet ró a családokra. A taneszközökön kívül egyéb felszerelések megvásárlása is szükséges, melyekhez nagy segítséget nyújt a támogatás. Így egy két gyermekes család 24.000,- Ft támogatással kezdheti az új tanévet. Ferencvárosban jelenleg mintegy kétezer családban nevelnek két gyermeket. Gyermekenként további 12.000,- Ft támogatással így jelentősen enyhíthető a tanévkezdéssel járó kiadások terhe családonként.

65+ program - új támogatás az idősebbeknek

Ferencvárosban az idei évtől minden évben egyszeri 6000,- Ft kerül a kerületben élő 65 év felettiek számlájára. Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság előterjesztése alapján fogadta el a testület az új, egyedálló támogatást. A pénzbeli juttatást október 1-jén az Idősek Világnapja alkalmából juttatják el a 65 év feletti kerületi lakosoknak a korosztály tisztelete és megbecsülése jeléül. Az új támogatásra mintegy tízezer időskorú jogosult Ferencvárosban.

FIT- fiatalok internet hozzáférési támogatása

A ferencvárosi 14-24 év közötti diákok számára internet használati hozzájárulást biztosít az önkormányzat. Az internet használat elengedhetetlen a tanulmányaik folytatásához is, ezért havonta 2 000,- Ft támogatást vehetnek igénybe a diákok, amelynek folyósítására tanulmányi félévenként egy összegben kerül sor. 
Ferencváros terültén közel hatezer 14 és 24 év közötti diák él.

Ferencvárosi diák bérlet

Bácskai János polgármester kérésére a testület helyi utazási bérlet-támogatást is biztosít a tanév idejére. Ennek értelmében azok a IX. kerületben legalább 6 hónapja lakcímmel rendelkező nappali tagozaton tanuló diákok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, és folyamatosan eleget tesznek iskolalátogatási kötelezettségüknek, helyi utazási bérletet kaphatnak egész évre. A bérlettámogatás bevezetésével a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek iskolába járási kötelezettségük teljesítéséhez kapnak segítséget, ezzel is enyhítve a családok terheit.Impresszum  Adatvédelem