„Pro Sanitate Ferencváros” díj

„Pro Sanitate Ferencváros” díj
Egészségügyi díjátadó és fejlesztések a kerületben

2019. június 26. | „Pro Sanitate Ferencváros” díj, Semmelweis-nap, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, Dr. Kovács József, Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., József Attila-lakótelepi Közösségi Ház, Kállay Gáborné, Palasics Tiborné, Farmati Zoltánné, Czinder Gézáné, Roszikné Kun Éva

A Semmelweis-naphoz kötődő ünnepség keretében, műsorral, koccintással adták át Ferencváros 2019-es Pro Sanitate-díjait, polgármesteri elismerő oklevelet és a MESZK, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét a József Attila-lakótelepi Közösségi Házban.

Dr. Kovács József, a Mester utcai rendelőintézet, hivatalos nevén Ferencvárosi Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) igazgatója köszöntőjében elmondta, a magyar egészségügyi szakdolgozók könnyen alkalmazkodnak, nagy a szaktudásuk, jó a hírük, a betegek és az önkormányzat részéről is megbecsülésnek örvendhetnek. A kerületben összesen félezren dolgoznak ilyen státuszban, ebből kétszázan a rendelőintézetben, háromszázan pedig a kerületi egészségügyben másutt, gyermekorvosi, háziorvosi, fogorvosi rendelőkben. Az igazgató hozzátette, lezárult az épület külső felújítása, és hamarosan indul a belső tér renoválása, egyúttal megköszönte az önkormányzat támogatását, műszeradományait. Zárásul azt kérte a jelenlévőktől, munkájukat továbbra is Semmelweis szellemében végezzék.

Ferencváros mindig is kiemelt fontosságúnak tekintette a helyi egészségügy fejlesztését, ezért is támogatja a FESZ, a védőnői szolgálat, a Vaskapu utcai gyermekorvosi és a fogászati rendelők megújítását – jelentette ki Kállay Gáborné alpolgármester. A díjazottak mind olyan, hivatásukat gyakorló emberek, akik sok évtizede teljesítenek szolgálatot, akikben él a hivatás feltétlen szeretete és az egész életen át tartó lelkesedés. Kállayné megemlítette, a napokban dönt a képviselőtestület a kerületünkbe tervezett, Budapest legnagyobb szuperkórházának, a Dél-pesti Centrumkórház megépítésével kapcsolatos együttműködési megállapodásról.

A MESZK elismerő oklevelét Palasics Tiborné szakasszisztens, a polgármesteri elismerő oklevelet Farmati Zoltánné védőnő kapta. A „Pro Sanitate Ferencváros” díjban Czinder Gézáné főnővér és Roszikné Kun Éva háziorvosi asszisztens részesült.


Czinder Gézáné - Pro Sanitate Ferencváros díj 2019

Czinder Gézáné Klári csecsemő- és gyermekápolói, műtős asszisztensi, valamint egészségügyi szakoktatói képesítéssel rendelkezik. 1993 óta dolgozik – kisebb megszakítással – Ferencvárosban. 1993 és 1996 között a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat oktatásvezetője volt, ebben az időszakban a kerület egészségügyi ellátásában résztvevő orvosok és szakdolgozók továbbképzését koordinálta. 1997-től a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálatnál, ezt követően – és jelenleg is – intézetvezető főnővér, ápolási igazgató, otthonápolási szolgálatvezető.
A Ferencvárosban működő Otthoni Szakápolási Szolgálat megálmodója és megszervezője, aki 1996-ban egyedülálló módon pályázati forrásból alakította ki az azóta is sikeresen működő szolgálatot.
Munkáját magas szakmai színvonalon, nagy odaadással és szeretettel végzi. A rábízott feladatokat precízen, megbízhatóan és lelkiismeretesen látja el. Nagy munkabíró képességgel rendelkezik.
A betegekkel szemben empatikus, határozott, érdekeiket mindig szem előtt tartja. Ha problémával fordulnak hozzá, azt bizalmasan kezeli, és lehetetlent nem ismerve, a mindenki számára megnyugtató megoldás megtalálásában segít.
26 évet töltött Ferencváros egészségügyének szolgálatában, tevékeny részese volt az önállóvá vált ferencvárosi egészségügyi ellátás megszervezésének, színvonalas működése fenntartásának. Beosztottjai, munkatársai között nagy tiszteletnek örvend, következetes, elhivatott, rendet megkövetelő, ugyanakkor az egyéni sorsokat mindig szem előtt tartó vezető.

Roszikné Kun Éva - Pro Sanitate Ferencváros díj 2019

Roszikné Kun Éva 41 éve dolgozik a Lónyay utcai háziorvosi rendelőben háziorvosi asszisztens munkakörben. Habár 3 évvel ezelőtt letöltötte szolgálati idejét, azonban nyugalmazása után sem hiányzott egy napot sem: már másnaptól nyugdíj mellett dolgozott tovább. A 41 éves ferencvárosi pályafutás első 30 évében a kerületben is lakott.
Általános ápolónői, körzeti nővéri és hospice nővéri képesítéssel rendelkezik. Négy évtizedes pályafutásának köszönhetően a legtöbb körzeti családban szinte családtagként kezelik, több generációs kapcsolatot ápol a betegekkel. A szakmájában profi, nagy gyakorlattal rendelkezik. Munkáját nagy odafigyeléssel végzi, közvetlen modora nagymértékben elősegíti a betegek gyógyulását, jó közérzetét.
24 órás szolgálatban van: esténként és a hétvégén is gyakran foglalkoztatja a munkája, szinte megállás nélkül a betegeken jár az esze. Végtelenül segítőkész, tűzön-vízen átmegy, nem csak a munkájához kapcsolódó dolgokban nyújt segítséget a hozzá fordulóknak.

Farmati Zoltánné - Polgármesteri Elismerő Oklevél

Farmati Zoltánné 1976 óta dolgozik a Ferencvárosi Védőnői Szolgálatnál, területi védőnőként. Bár a munkáltatói megnevezések azóta több alkalommal megváltoztak, 43 éve a Vaskapu utcai Rendelőintézetben végzi feladatát, melyet csak egyszer szakított meg három évre, gyermeke születésekor. Ez alatt az idő alatt szerezte meg diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán, Védőnői Szakon. Ezen kívül általános egészségügyi asszisztens és bölcsődei gondozónő szakképesítéssel is rendelkezik. Posztgraduális képzést végzett a kábítószeres problémák korai észlelésének és megelőzésének elősegítéséről.
Szerencsés embernek tartja magát, hogy hivatását nagy szeretettel és lelkesedéssel végezheti, betegállományt is csak egyszer kellett igénybe vennie. Több generáció nőtt fel a keze alatt, amióta a kerületben tevékenykedik: jelenleg kb. 270 főt, azaz 210 családot gondoz várandós kismama kortól 7 éves korig. Munkájában aktív, becsületes, mindig tudása legjavát adja. 

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem