Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája
Egy éjszaka József Attilával

2019. június 22. | József Attila-Emlékhely, Múzeumok Éjszakája, Helytörténeti séta, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Hantos-Jarábik Klára, H. Bagó Ilona, Gönczi Ambrus, Hobo, Katáng

Idén ötödik alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz Ferencváros Önkormányzata és a József Attila Emlékhely.

A gazdag kínálat, erős konkurencia miatt idén is nagy nevekkel és sűrű, változatos programmal készült Ferencváros az estére – mondta Hantos-Jarábik Klára, a szervező Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatója –, és természetesen idén is minden program József Attilához kapcsolódik. A Múzeumok Éjszakája az egyik legjelentősebb országos kulturális rendezvénysorozat, amelyre idén 17. alkalommal került sor Magyarországon, több ezer csatlakozó helyszínen több százezer résztvevővel.

A Gát utcai József Attila emlékhelyen már délután komoly nyüzsgés volt, hiszen öt órakor kezdődtek a programok, ekkorra a déli hőség is alábbhagyott, a kellemes időjárás mellett tárlatvezetés, helytörténeti séta, korabeli gyerekjátékok, irodalmi est, táncház, fényjáték csalogatta az érdeklődőket.

Az emlékhelyen a 2017-ben Ferencváros József Attila-díját megkapó H. Bagó Ilona, a kiállítás újraálmodója, kurátora tartott rendhagyó tárlatvezetést. A látogatók az alkotó személyes koncepciójával is megismerkedhettek a 2015-ben az Év Kiállítása címet elnyert tárlat megtekintése során. H. Bagó Ilona elmondta, a lakóház felújításakor az önkormányzatot többen kérdőre vonták, hogy – megmentése érdekében – szerkezetig bontják vissza azt a házat, azt a lakást, ahol a költőfejedelem született. De kérdés, hogy mitől lesz egy hely autentikus, eredeti? Attól, hogy az eredeti téglák és nyílászárók között állhatunk, vagy az oda kötődő költői hagyatéktól? József Attilának soha nem volt igazi otthona, és bár nem utazta körbe a Kárpát-medencét, mint Petőfi, mégsem volt soha hova haza mennie. A Gát utca 3.-ban is csak 3 hónapos koráig élt, és ezen kívül 18 másik helyszínen lakott a kerületben. Hogyan tükröződik ez a költészetében? Rátalált-e aztán a helyére, tudott-e otthon lenni a világban? Maga a tárlat is erre reflektál, a baloldali tér életének valós helyszíneit gyűjti csokorba a Gát utcától Balatonszárszóig, a jobboldali pedig a költői útját mutatja be, amelynek a vége a nagyon személyes én-költészet, a Kedves Jocótól az Ime, hát megleltem hazámatig. A kiállítás nem kíván egy kizárólagos értelmezést bemutatni, a cél, hogy minden látogató, minden befogadó a tárlat végén találjon rá a saját József Attilájára.

H. Bagó Ilona beszélt arról is, hogy a régóta tervezett makói József Attila emlékhely felújítása mellett rövid időn belül sor kerülhet az öcsödi és szabadszállási kiállítóhelyek felújítására is, így – az idei Költészet Napján bemutatott Visz a vonat program keretén belül, az érintett önkormányzatok összefogása révén – mind az öt jelentős emlékhely megújult köntösben várhatja majd a látogatókat.

A Ferenc térről, a frissen felavatott József Attila-szobor mellől indult a helytörténeti séta Gönczi Ambrussal, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével. Június 22. Ferencváros helytörténeti napja is volt egyben, így a nap során Gregersen Gudbrand norvég ács életének állomásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők – ő és cége készítette többek között az Országház asztalosmunkáit –, valamint a kerületben élt írók-költők lakhelyét is felfűzte egy séta, de természetesen a harmadik, esti séta József Attila kerületbéli lakhelyeit, iskoláit, életének színhelyeit járta körül. Ez a séta az emlékhelyen ért véget, esti Hobo-esthez igazítva.

Délután az emlékhely udvarán a Katáng együttes adott gyerekkoncertet Aludj el szépen, Kis Balázs címmel – párhuzamosan a gyereksarokban többek között vesszőparipa-készítés folyt. Este a kerület gyakori vendége, Földes László Hobo lépett fel József Attila-estjével, őt követte volna az éjfélig tartó, versekre és költészetre felfűzött Vujicsics koncert és táncház, ám ezt sajnos a hirtelen lecsapó mediterrán ciklon meghiúsította.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem