József Attila mellszobor avatása

József Attila mellszobor avatása
Emléket állítottak a költőóriásnak

2019. június 21. | Ferencváros Önkormányzata, József Attila mellszobor, avatás, Pintér Attila, ünnepség, Ferenc tér, Tarlós István, Bácskai János, Juhász Judit, Kávészünet, Szefcsik Boldizsár

Felavatták kerületünk leghíresebb szülöttének új mellszobrát egykori lakóhelye közelében, a Ferenc téren. Az alkotást Tarlós István főpolgármester, Bácskai János polgármester és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője leplezte le.

Pintér Attila bronzból készült alkotása előtt állva Tarlós István kiemelte, József Attila költői nagyságához nem fér kétség, de igazi jelentőségének megértése csak majdnem 100 évnyi távlatban lehetséges. Életének színtere kulturális örökségünk kitörölhetetlen része, emlékezni róla, ápolni, megismertetni mulaszthatatlan kötelességünk. Ferencváros vezetősége és polgárai tesznek arról, hogy a XX. század magyar költészetének legendás alakja méltó emléket kapjon.

A főpolgármester szavai szerint ünnepélyes, felemelő érzés ma a Ferenc téren József Attila szobra mellett állni. Bár a környék mára megváltozott, a hajdani nyomorúságos munkáslakások helyén ma egy feltörekvő kerület ambiciózus fejlesztéseinek tanúi lehetünk, a környék mégis magán hordozza a történelmi atmoszférát.
„Nem csak emlékezni lehet és kell mindig szellemi és kulturális örökségünkre, de a közönyt leküzdve éltetni is” – zárta ünnepi gondolatait Budapest főpolgármestere.

Bácskai János a jól ismert „Kedves Jocó!” strófáival nyitotta köszöntőjét, mely mindennél jobban jellemzi a Gát utcában született József Attilának a Ferenc tér 11. számú házban töltött éveit. Ez volt az első olyan hely, ahol huzamosabb ideig (majdnem öt évig, a Mama haláláig) éltek.
A polgármester József Jolán visszaemlékezéseiből ismertetett részleteket, melyek betekintést engedtek a tér, illetve a József család akkori, nélkülözéssel és szeretettel teli mindennapjaiba, majd beszéde végén felolvasta a szintén ebben a házban írt Jelen, múlt, jövő című szonettet is.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, az MMA szóvivője köszönetet mondott a főpolgármesternek és Ferencváros polgármesterének azért, hogy felkarolták a Nemzeti Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezését, melynek eredményeként felavathatták a költő mellszobrát. Mint elmondta, az alkotás "gyöngéden megformált vonásait szemlélve egy nehéz sorsú költőzseni örök gyermeki lelkéhez juthatunk közelebb, amely lélek nem bírta el egyszerre az élet és a betegség terheit."

Az ünnepségen a Kávészünet zenekar adta elő megzenésítve József Attila három közkedvelt költeményét, majd Szefcsik Boldizsár, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola 6 osztályos tanulója, a József Attila Versfesztivál győztese szavalta el a Levegőt! című verset.Impresszum  Adatvédelem