Feri Feszt

Feri Feszt
Legyen a vakáció értelmes, tartalmas és biztonságos

2019. június 5. | Kábítószer Ellenes Világnap, Feri Feszt Prevenciós Nap, Diákmunka-börze, Ferencvárosi Művelődési Központ, Ferencváros Önkormányzata, Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Bácskai János, Ferencvárosi Ifjúsági Terek Társulása, Itt és Most Társulat, Borsfay Krisztina

Hetedik alkalommal rendezték meg a Kábítószer Ellenes Világnaphoz és a szünidő közeledtéhez időzített Feri Feszt Prevenciós Napot és Diákmunka-börzét a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) színháztermében és kertjében. A június 5-ei esemény a szermentes, biztonságos szórakozást, valamint a megbízható nyárimunka-lehetőségeket népszerűsítette a fiataloknak.

A Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (FEGYIÖK) közös rendezvényére elsősorban a kerületi középiskolák tanulóit várták. Az érdeklődést jól jelzi, hogy az FMK idén is megtelt fiatalokkal. „Június volt s ujjongtunk, nincs tovább. Most gyertek szabad mellű örömök, s pusztuljatok bilincses iskolák…” – kezdte köszöntőjét egy Ady-idézettel Bácskai János. – Természetes, hogy mindenki várja a tanítás végét, ám a szabadidőt értelmesen és tartalmasan kell eltölteni, hiszen az unalom néha olyan diákcsínyekhez vezethet, amelyek tragédiába fulladnak – utalt az emberéletet is követelő januári kollégiumtűzre a polgármester. Az ilyen események pedig nem csupán az áldozatok és hozzátartozóik sorsát pecsételik meg, hanem az elkövetőkét is. Aggódó szülőként arra intette a diákokat: saját magukra és egymásra is vigyázzanak, hogy ősszel mindenki feltöltődve, vidáman és persze épen, egészségesen térhessen vissza az iskolapadba.

A polgármester beszéde után kihirdették a Mentés Másként pályázat nyerteseit, melyet az erőszak- és kábítószer-mentesség jegyében írt ki a FEGYIÖK és a Ferencvárosi Ifjúsági Terek Társulása (FITT). A H52-ben kísérő programok, művészeti workshopok, tréningek könnyítették meg a nevezők dolgát, akiktől öt kategóriában (próza, vers, fotó, videó, képzőművészet) vártak pályamunkákat. A díjazottak jutalomban részesültek, a nyertes műveket az esemény Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

A program az Itt és Most Társulat improvizációs színházi előadásával folytatódott, melynek fókuszában a különféle függőségek álltak. Az ifjú színészek – Borsfay Krisztina pszichológussal kiegészülve – játékos helyzetgyakorlatokkal vonták be a közönséget, majd a diákok által inspirált, személyes történeteket is a színpadra vitték. A jó hangulatú, pörgős, interaktív előadás a fiatalokhoz, a fiatalok nyelvén szólt, üzenetéből remélhetőleg haza is visznek majd a tanulók.

A nap további részében az FMK kertjében felállított standoknál diákmunka-, illetve ösztöndíj-lehetőségekkel, valamint szakmai és civil szervezetek prevenciós szolgáltatásaival lehetett ismerkedni. A felhőtlen kikapcsolódást egyebek mellett kézműves foglalkozás, stencil-, henna- és molinófestés, elsősegélynyújtás, egészségtotó, kerékpár- és helikopterszimulátor, továbbá a pingpongtól az élő csocsón át az ejtőernyőzésig rengeteg sportprogram szolgálta.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem