Feledhetetlen élményeket kínált a Református Zenei Fesztivál

Feledhetetlen élményeket kínált a Református Zenei Fesztivál
„Hirdesd az igét!”

2019. május 26. | XVI. Református Zenei Fesztivál, Reformáció 502, Bakáts tér, Református Zenei Fesztivál, koncert, kézművesvásár, Ráday utca, Bácskai János, Böszörményi Gergely

„... a zene Isten adománya és ajándéka, nem pedig emberi vívmány. A zene elűzi az ördögöt, és felvidítja az embereket. Hallatára feledjük a haragot, a bujaságot, a gőgöt és egyéb fő bűnöket.”
(Luther Márton)

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a hazai nép- és egyházzenei élet seregszemléjeként számon tartott Református Zenei Fesztivált Ferencvárosban, amelyet ez alkalommal is Bácskai János polgármester nyitott meg. A hazai, illetve határon túli református együttesek és iskolák részvételével zajló háromnapos rendezvény azt hirdeti, hogy a hitet ki kell vinni a templomokból, és meg kell ismertetni a világgal.

A fesztivál központi helyszínéül a Bakáts téren felállított színpad és a Bakáts utcai kézműves vásár szolgált, de a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai dísztermében, a Kálvin téri templomban, valamint a kerületi református iskolákban is zajlottak események.

Az idei rendezvény mintegy 800 közreműködővel büszkélkedhetett: több száz énekes, kórustag, számtalan zenekar, professzorok és püspökök biztosították a színvonalas, lélekemelő, egyben szórakoztató zenei-kulturális eseményt. A fesztivál a korábbiaknál is több helyszínen zajlott: a Református Egyetemen zenei programok, kerekasztal-beszélgetések, borkóstoló és a Magyar Örökség Díjas közönségtalálkozó várta az érdeklődőket. A Kálvin téri református templom orgonahangversenyekkel, kórusénekkel, barokk muzsikával és késő esti zenés áhítattal hívogatott, sőt, a templom ritkán látogatható, 19. századi kriptájába is be lehetett kukkantani. Sokan csatlakoztak a rendezvény emblematikus programjához, a Ráday utcai fáklyásmenethez is. A Kálvin Kamara Kert dzsessz- és népzenei koncerteknek adott otthont, az 500 fős Fesztiválkórus Nemzeti Múzeum lépcsőjén adott előadására pedig úgy emlékeznek majd a látogatók, mint a rendezvény legkülönlegesebb zenei élményére.

A református lelkész családból származó főszervező, Böszörményi Gergely elmondta, a fesztivál ötlete 2000-ben, a Fradi-pályán rendezett Református Világtalálkozón fogant meg benne. Úgy véli, az azóta hagyománnyá vált esemény a szabadságról, a hitről és a Kárpát-medencei magyarok összetartozásáról egyaránt szól. Ennek szellemében a fesztivál jótékonysági szerepet is betölt, az elmúlt négy esztendő felajánlásaiból, bevételeiből 14 millió forint gyűlt össze a nehéz sorsú kárpátaljai magyarok számára.

A nagyszabású rendezvényen olyan elismert folklórcsapatok léptek színpadra, mint a Muzsikás, a Vujicsics, a Makám, a Kaláka, a Misztrál, a Sebő Együttes, Szalonna és bandája, Szokolay Dongó Balázs, a Szent Efrém Férfikar, valamint a Fölszállott a páva tehetségkutató ifjú táncosai, de egyházi zenei együttesek, kórusok, iskolai zenekarok is bemutatkoztak. Az eseményt a népszerű pszichológus, Bagdy Emőke kerekasztal-beszélgetése zárta.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem