Gyermeknap Ferencvárosban

Gyermeknap Ferencvárosban
Színes programok várták a kis ünnepelteket

2019. május 26. | Ferencvárosi Gyermeknap, játék, mese, koncert, FMK, Katasztrófavédelmi Gyermeknap, tűzoltó, Ferencvárosi Pinceszínház, IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, ingyenes

Rengeteg ferencvárosi család látogatott ki a Nyárváró Gyereknap helyszínére, a Ferenc térre május 25-én. A szép tavaszi időben megrendezett, pompás hangulatú, egész napos esemény Ferencváros Önkormányzata, helyi civilek és a Ferencvárosi Művelődési Központ közös szervezésében valósult meg. Ugyanezen a napon a IX. kerületi tűzoltóság is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, a Pinceszínház pedig ingyenes zenés meseelőadással kedveskedett a gyerekeknek.

A gyereknapi programok fő helyszínén, a Ferenc téren – idén első alkalommal – egy valódi nagyszínpadot is felállítottak a szervezők. Erre szükség is volt, hiszen az első produkció, a Hadart Színház Süsü, a sárkány előadása gyönyörű jelmezekbe öltöztetett szereplőkkel és sok díszlettel varázsolta el a kicsiket, és persze szüleiket, akik csemetéikhez hasonlóan jól szórakoztak az egyfejű kalandjain. Különösen kedves gesztus volt, hogy a bő egyórás darabot jeltolmács segítségével akadálymentesítették, így azt a hallássérültek is élvezhették.

Ezt követően a két főszervező, Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő és Kis Bernadette, a VertikaLAND baba-mama klub vezetője a színpadra szólította Bácskai Jánost. A polgármester egy játékos kvízre hívta a gyerekeket; a két feltett kérdés József Attilára, és a költő egykori, Ferenc téri lakhelyére vonatkozott. A feladványok természetesen nem okoztak gondot a IX. kerületi gyerekeknek, a helyes megfejtőket a városvezető ajándékokkal jutalmazta. Ezután elmondta, a közösségi tervezéssel három esztendeje átépült Ferenc térrel kapcsolatban továbbra is várják a környékbeliek ötleteit, javaslatait. Hozzátette, ezen együttgondolkodás eredményeként bővülhetett a játszótér is, amit a lakók igényeltek, az önkormányzat pedig megvalósított. Bácskai János végül – több önként jelentkező gyermek segítségével – szimbolikusan átadta a nemrég megépült mini kalandpályát.  

Az egészen kora estig tartó rendezvényen látható volt még bábelőadás, zsonglőr-, néptánc- és maminbaba-bemutató, valamint ovis balett is. Délután Gubás Gabi színésznő Bergengóciából jöttünk című gyermekkoncertje szórakoztatta a jelen lévőket, a napot pedig az Elek István Quartet hangulatos dzsesszkoncertje zárta. A színpadi programok mellett volt kézműves foglalkozás, állatsimogató, játékpark, ugrálóvár, népi körhinta, baba-mama börze, valamint gyerekbolhapiac is.

Kitárult a tűzoltólaktanya kapuja

A IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság idén is csatlakozott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyereknapi programjához. Május 25-én 10-től 16 óráig váták a kicsiket és szüleiket a Vágóhíd utcai tűzoltólaktanyába, ahol a lánglovagok bemutatták gépjárműveiket, készenléti szereiket, szakfelszereléseiket, sőt, több alkalommal próbariasztást is tartottak. A rendezvényre ellátogatott Bácskai János polgármester is, aki megtekintette az itt berendezett Katasztrófavédelmi Múzeumot, majd elbeszélgetett a jelen lévő családokkal, valamint Karas János tűzoltóparancsnokkal. Természetesen szóba került az elmúlt időszak két legjelentősebb kerületi tűzesete, a Dandár utcai raktár-, valamint a Ráday utcai kollégiumtűz. Az alezredes arról is beszámolt, hogy a ferencvárosi középiskolások körében egyre népszerűbb a IX. kerületi tűzoltóságon is teljesíthető, 50 órás közösségi szolgálat, amely néhány éve az érettségi vizsga megszerzésének feltétele.

Gyereknapi előbemutató finomságokkal

Csukás István közkedvelt meséje, az Ágacska évad végi előbemutatóját tartották a Pinceszínházban május 26-án. A belépés – gyereknap alkalmából – díjtalan volt, sőt, az előadás után kakaóval, csokis muffinnal és sajtos pogácsával látták vendégül a nap ünnepeltjeit: a gyerekeket, valamint családjukat. A zenés meseelőadás szereplői: Ágacska, a Festő, Pösze egér, Berci béka, valamint Dani kacsa ősztől mindenkit szeretettel várnak a Török Pál utcában.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem