Aranyarcú Nap Fesztivál

Aranyarcú Nap Fesztivál
Tánccal, zenével, festészettel ünnepeltek a romák

2019. május 18. | Aranyarcú Nap Fesztivál, Romák Világnapja, FMK, Khamoro Budapest Band, roma, Kalányos Richárd, Kállay Gáborné, Dúl Géza

Különleges zenei élménnyel lepték meg a ferencvárosiakat a Romák Világnapjához kapcsolódó, FMK-ban megrendezett Aranyarcú Nap fesztiválon. A vendégművészekkel és táncosokkal kiegészült Khamoro Budapest Band összművészeti műsorában az autentikus cigányzenét ötvözték a manapság hódító modern stílusokkal. A saját kultúrájának, népi hagyományának megőrzésére törekvő roma közösség vallási kerekasztal-beszélgetéssel, kiállítással és Kökény Attila koncerttel ünnepelt.

Európában jelenleg több mint 10 millió cigány ember él. A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen a húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és április 8-át a Romák Világnapjává nyilvánították. Azóta mintegy 40 országban emlékeznek meg arról, hogy a cigányok ezer évvel ezelőtt indultak útnak Indiából máig tartó vándorútjukra. Ezen a kongresszuson született meg az egyezményes, politikailag korrekt roma elnevezés is, amely a „rom”, azaz ember szóból ered. Ennek ellenére Magyarországon a romák nagy része továbbra is cigánynak nevezi magát.

– Magunkénak érezzük a magyar kultúrát, de vannak saját hagyományaink, öltözködésünk, tánc- és zenekultúránk is. Ezt szeretnénk megerősíteni az itt élő romákban, és bemutatni a többségi társadalomnak – beszélt a világnap jelentőségéről Kalányos Richárd, a rendezvényt szervező Sziromnyi Művészeti és Oktatási Egyesület egyik vezetője.

Az ünnepség Kunhegyesi Ferenc festőművész, Szolnoki Csanya Zsolt költő, festőművész és Péntek Orsolya író, képzőművész közös kiállítás-megnyitójával indult. Kállay Gáborné alpolgármester örömtelinek nevezte, hogy a roma képzőművészet és a zene ilyen gazdagon nyilvánulhat meg e jeles napon, majd hozzátette, jó látni, hogy az egymás mellett élő kultúrák képesek gazdagítani egymást. A nemrég Roma Nemzetiségi Díjjal jutalmazott Kunhegyesi Ferenc – aki eddig nem ismert rajzait, grafikáit mutatta be a közönségnek – arról beszélt, rengeteg káros hatás éri ma a romákat és az egész társadalmat. Úgy véli, a művészek fontos feladata, hogy a kultúra követei legyenek, és jó példát mutassanak az embereknek.

Délután Dúl Géza lelkész vezetésével Romák, hagyomány, hitélet címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a roma kultúra és a vallás kapcsolatáról. Az zenei estet pedig Kökény Attila koncertje indította, akit az Anirosz együttes követett. A hagyományőrző ünnep egy különleges zenei csemegével folytatódott. A World of Colours: Roma zenés-táncos showban a közönség a Khamoro Budapest Band, illetve vendégművészek közreműködésével cigány, indiai és spanyol táncokat láthatott élő, autentikus zenei kísérettel. – A régen a romáknak nem kellett hangszer ahhoz, hogy zenéljenek. Amit a környezetükben találtak, hangszert varázsoltak belőle. Így vált hagyománnyá a kanna, a szájbőgő, a kanál és a pergető használata. Valódi hangszerként pedig a gitár a zenénk alapeszköze – mesélt a gyökerekről a Khamoro menedzseri feladatait is ellátó Kalányos Richárd.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem