Sportos nap az egészségért

Sportos nap az egészségért
Családi nap a József Attila-lakótelepen

2019. május 11. | sport, Ferencvárosi Családi Egészség- és Sportnap, József Attila-lakótelep, Ferencváros Önkormányzata, Bácskai János, Toronyház utcai Közösségi Ház, Ferenc tér, Kállay Gáborné

Szűrővizsgálatokkal, futó- és street workout versennyel, valamint tápláló finomságokkal várták a kerületieket a Ferencvárosi Családi Egészség- és Sportnapon május 11-én. Az önkormányzat József Attila-lakótelepi rendezvényén a mozgás és információszerzés mellett szórakozásra is lehetőség nyílt.

A Toronyház utcai Közösségi Ház előtt zajló esemény egyik sarokpontja az ingyenes egészségügyi vizsgálat és tanácsadás volt. A Mester utcai Szakrendelő munkatársai a vérnyomásmérés mellett vércukor- és koleszterinszintet ellenőriztek, szűrték a bőrbetegségeket, a melanóma gyanút, és diagnosztizálták a hallásproblémákat, táplálékallergiákat is. A gyorstesztek csak tájékoztatásra valók, ezért minden határérték felett mért lakost háziorvosához irányítottak, hogy komolyabb laborvizsgálattal járjanak az ügy végére. A látogatók emellett tanácsokat kaphattak táplálkozási, életmódbeli kérdésekben, a megjelent kiállítók pedig bioételekkel várták a közönséget.

A családi napon számos kerületi civil egyesület is megjelent. Az Anyahajó Anyaközpont a kismamák, kisgyermekes szülők számára tartott tanácsadást, az Egészséges Táplálkozásért Egyesület salátakóstolóval, kiadványokkal és speciális tanácsadással várta a vendégeket, a Medáliák Egyesület pedig arcfestéssel, csillámtetkókkal és lufihajtogatással szórakoztatta a gyerekeket, akik játék közben az egészséges sütibüféből nassolhattak. Emellett egy két lábon járó óriásfog is várta őket, hogy szájápolási trükköket tanítson nekik.

Bácskai János polgármester köszöntőjében arra kérte az érdeklődőket, használják ki a szűrési lehetőségeket, és fogadják meg a szakemberek tanácsát, mert az időben felfedezett problémákat még hatékonyan lehet orvosolni.
A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete is részt vett a május 11. napján rendezett családi- és sportnapon. Az asztalnál meg lehetett ismerkedni a vakok írásával és szemtakaróval ki lehetett próbálni a különböző játékokat. A vakvezető kutyáról kvízkérdéseken keresztül lehetet hasznos információkat megtudni. Az asztalnál elmaradhatatlan volt a kutyusok megsimogatása. A sport fontosságát erősítve két kolléga a vakvezető kutyusokkal benevezett az 1000 méteres futásra. A részvétel elismeréseként az egyesület is kapott ajándékcsomagot.

A diákképviselők FEGYIÖK sátrában egészségtotót lehetett kitölteni; ha a válaszok 80 százaléka stimmelt, ajándék csoki járt a játékosnak. A rendezvényre az Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete is kitelepült. A vöröskeresztes sátorban ambu baba segítségével az újraélesztés technikáit sajátíthatták el az önként jelentkezők, de csontsérüléseket, sebeket  és mérgezéseket is megtanultak ellátni.

Délelőtt elstartolt a Futófesztivál, amelyre öt különböző távon (525, 640, 1000, 1400, 1800 méter) nevezhettek a sportos kerületi családok. Az akár babakocsival is teljesíthető eseményen Kállay Gáborné alpolgármester is rajthoz állt. A bemelegítést Kácser László, Európa- és világbajnok fitneszedző tartotta. A Kőrösi iskola kedvelt tornatanára még a helyes légzéstechnikát is megtanította az amatőr indulóknak, akik valamennyien értékes ajándékokkal térhettek haza.

A sportnap leglátványosabb része minden bizonnyal az Európa 2024 Sportegyesület által rendezett Országos Street Workout Bajnokság volt. A műfaj szabadtéri, saját testsúlyos edzést jelent, amely során a sportolók húzódzkodásra, tolódzkodásra épülő extrém tornagyakorlatokat végeznek egyenes rúdon, párhuzamos korláton és egyéb eszközökön. Az ország számos pontjáról saját promóvideóval kvalifikált profi utcai tornászok párbajversenyeken mérték össze erejüket és tudásukat, hogy a zsűri végül a legnehezebb és legkreatívabb elemek alapján megtalálja a győztest. Csordás Mihály titkár szerint a létszámban a világbajnoki selejtezőket is túlszárnyaló, 100 ezer forint összdíjazású verseny célja elsősorban a szabadidősport népszerűsítése volt. – A Haller parkban nyáron számos ingyenes edzést tartottunk, tudást adva az átlagembernek az edzőparkok használatához – hívta fel a figyelmet. A Ferencvárosi Családi Egészség- és Sportnapot a Zabszalma együttes koncertje zárta.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem