120 éves az FTC

120 éves az FTC
A jubileumi Szabadtéri fotófesztivál megnyitó ünnepsége

2019. május 3. | FRADI, FTC, Ferencváros, 120 év, jubileum, fotókiállítás, Ferencvárosi Torna Club, Tarlós István, Kubatov Gábor, Bácskai János, Springer Miklós

Magyarország legnépszerűbb sportegyesülete, az 1899-ben alapított Ferencvárosi Torna Club 2019-ben ünnepli alapításának 120. esztendejét. Ebből az alkalomból nagyszabású fotókiállítást szervezett a klub és Ferencváros Önkormányzata. A hazánkban egyedülálló kezdeményezés megnyitó ünnepségét május 3-án tartották a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

120 esztendeje, 1899. május 3-án alapították a Bakáts tér 14. szám alatt a Ferencvárosi Torna Clubot Erkölcs, Erő, Egyetértés jelmondattal, mely azóta is jellemzi az egyesületet. A Fradi az elmúlt évtizedek során hazánkban egyedülálló sikerre és népszerűségre tett szert.
Megszámlálhatatlanul sok klublegendát, olimpiai, világ- és Európa-bajnokot, minden magyar ember számára követendő például szolgáló sport-ikont adott a hazának a Fradi-család, amelyhez tartozni életérzést jelent. Egyesületünk zöld-fehér színei milliók szívét dobogtatják meg a Kárpát-medencében.

Az Önkormányzat és az FTC Ferencváros területén belül, a klubhoz szorosan köthető helyszíneken rendezte be a jubileumnak méltó emléket állító páratlanul gazdag, az év végéig mindenhol ingyenesen megtekinthető különleges szabadtéri fotókiállítását. A 17 közterületen, parkban, téren, és utcán felállított 785 felvételen keresztül igyekeznek minél teljesebben bemutatni a klub történelmét. A „120 éves az FTC” fotófesztivál fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A Ferencvárosi Torna Club 120 éves jubileumának ünneplése az alapítás helyén, a Polgármesteri Hivatal bejáratánál elhelyezett emléktábla koszorúzásával kezdődött, majd a Díszteremben folytatódott, ahol megjelent Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Kubatov Gábor, az FTC elnöke, Bácskai János, Ferencváros polgármestere, Springer Miklós, az első elnök, Springer Ferenc unokája, legendás Ferencvárosi sportolók, valamint a kerület és az egyesület prominens személyei is.

Tarlós István köszöntőjében elmondta, Ferencvárosban ő szeretne egyszerű Fradi-szurkolóként szerepelni, ennek megfelelően egy vérbeli fradista tájékozottságával beszélt az FTC történelméről. Az alapítás egyéniségeinek méltatása után számba vette a klub nagy időszakait és ikonjait. Az első hivatalos bajnoki gólt Borbás Gáspár szerezte, az első bajnoki címig mindössze 1903-ig, az első kupagyőzelemig sem túl soká, 1913-ig kellett várni. A kezdeti éveket első világklasszisunk, Schlosser „Slózi” Imre neve fémjelezte. 1925-től vette kezdetét a következő sikerkorszak, mely során 1929-ben a Dél-Amerikában portyázó Fradi otthonában verte meg Uruguay egy évvel később világbajnoki címet nyerő válogatottját. 1932-ben máig egyedülálló módon százszázalékos teljesítménnyel nyert bajnokságot a csapat, soraiban már az újabb korszakos vezérrel: Sárosi „Gyurka” Györggyel, aki 351 találatával a Fradi gólrekordere. A negyvenes években a bohém csatárzseni, Deák „bamba” Ferenc ontotta a gólokat, máig megdönthetetlen világcsúcsokat felállítva, a védelmet pedig a három éve elhunyt Rudas Ferenc irányította. Az aranycsapat gerincét képező Honvédba hatalmi szóval tőlünk vezényelték át Kocsis Sándort, Czibor Zoltánt és Budai Lászlót, míg később a Fradiba vágyódó Grosics Gyulát nem engedték hozzánk szerződni. Az ötvenes évek ebben a sötét légkörben teltek, a kommunista hatalom a klubot megalázva elvette nevét és színeit, piros-fehér mezben, Kinizsi néven volt kénytelen működni 1956-ig.
A hatvanas évek hozták el a Fradi legfényesebb éveit. 1965-ben, máig egyetlen magyar csapatként európai kupasiker: VVK-győzelem a Juventus ellen. Albert Flórián 1967-ben szintén egyedüli magyarként Aranylabdát nyer. Egy évre rá a világválogatottban három Fradi játékos (Albert, Novák Dezső, Szűcs Lajos) szerepel. A hetvenes évek közepének Nyilasi Tibor-féle „csikócsapata” a KEK-döntőig menetelt, ezután 20 év telt el a következő nagy generáció Bajnokok Ligája főtáblára kerüléséig. Akkoriban épp külföldön játszott Lipcsei Péter, aki a legtöbbször, 674 alkalommal öltötte magára a Fradi mezt. 2014-ben készült el az új, építészeti díjakat is nyert stadion, majd alig egy hete vált biztossá, csapatunk megszerezte a Ferencváros 30. bajnoki címét, mely után felkerülhet a harmadik csillag is az egyesület címere fölé.
A főpolgármester természetesen kitért a szintén sikeres további egyéni és csapatsportágak nagy alakjaira is, akikben hasonlóképpen bővelkedik az FTC történelme. Végezetül megköszönte a lehetőséget, hogy felkérést kapott a nagyszabású fotókiállítás fővédnökségére, és elnézést kért a kissé hosszúra nyúlt beszédért, de mint elárulta, ezek a gondolatok már 1955 óta fogalmazódtak benne.

Kubatov Gábor elnök, aki magát a Fradi elsőszámú szolgájának nevezte, szintén megfogalmazta: jó lenne egyszerű szurkolóként követni azt a csapatot, melynek sikeréért mindig hideg fejjel kell felelnie. A klubvezető a Fradi-családról, a klubot övező életérzésről beszélt. Mint elmondta, már az első Soroksári úti pályát egy közösség együttes munkája hozta létre. Mindenki beleadta a maga szakmájának megfelelő tehetségét, hogy megteremtsék a közös sportolás, időtöltés feltételeit. Ez jellemzi ma is a Fradi-családot, ami közösséget, otthont ad annak, aki magányos, sikert annak, aki sikertelen, reményt a reménytelennek, erőt a gyengének. A Ferencváros 120 éves büszkesége a csapatszellemre, a kitartó munka eredményére, a fair-playre épült. Az olyan sötét időszakokban is, mint amikor 1941-ben eltávolították a zsidó származású sportolókat az NB 1-ből, a Fradi állt ki a kiszolgáltatottak mellett. 1956-ban a még mindig ereje teljében lévő hatalom sem tudta megakadályozni, hogy az FTC visszavegye nevét és színeit.
„120 év telt el erkölcsben, erőben, egyetértésben. Kérem, ameddig erőnkből telik tartsuk fenn ezt a klubot, hogy még legalább ennyi ideig, ugyanezen elvek mentén működhessen!” – zárta beszédét Kubatov Gábor.

Bácskai János polgármester Krúdy soraival kezdte köszöntőjét, mely az alapítás-korát, az akkori Bakáts tér környékét idézte meg. Ezután az 1899. május 3-i első közgyűlés jegyzőkönyvéből ismertetett korrajznak beillő részleteket. „Nagy lesz a Fradi!”- hangzott el többször, többek szájából aznap este a hivatalos mondatok közben. És valóban nagy lett a Fradi.
A kerület sok mindent köszönhet a nevével „jól sáfárkodó” Ferencvárosnak, minden egyes sportsikernél büszkén húzhatja ki magát bárki, aki valaha is itt élt.
„Kívánom, hogy ez a „büszke gyönyörűség” maradandó legyen! A sport egén még legalább 120 évig a legragyogóbb csillag legyen a Ferencváros, hiszen az alapítók nélkül, az elmúlt 120 év sikerei nélkül a Fradi nem lehetne az, amivé vált. Hajrá Ferencváros, hajrá Fradi!”

A beszédek után a megjelentek megtekintették a Polgármesteri Hivatalban, valamint a Bakáts téri templom előtt kiállított fotókat.

A szabadtéri kiállítás alapjául a világhírű La Gacilly-i fotófesztivál szolgált. Az antigraffiti laminátummal ellátott képek legtöbbje 200x140 és 140x100 centiméteres. A kiállításhoz pecsétgyűjtő akció is társul, amelynek teljesítésével limitált Fradi pólóhoz lehet hozzájutni.
Az FTC történelmét bemutató ferencvárosi kiállítás létrejöttét a IX. kerületi Önkormányzat, valamint a Provident támogatta. A kiállításon bemutatott fényképek is értéket képviselnek, amelyeket a Groupama Biztosító véd. A fotókiállítás őrzéséről a Fradi Biztonsági Szolgálat Kft. is gondoskodik.

(ferencvaros.hu, FTC-sajtóközlemény)Impresszum  Adatvédelem