Föld Napja

Föld Napja
Környezetvédelmi rendezvény a Napfény utcában

2019. április 27. | Föld Napja, József Attila-lakótelep, Napfény utca, dr. Bácskai János, Herpai Attila, FŐTÁV Zrt, faültetés, Dér Heni, canne de combat, zumba, Dluho, bolhapiac, mászófal, óriás fog, ugrálóvár, Magyar Madártani Egyesület, Loacker Kft, FESZOFE Kft, Noe Ludotéka, FKF Zrt, Mester Galéria és Közösségi Tér

Április 27-én délután a Napfény utca forgalomtól elzárt szakaszán rendezte meg az önkormányzat a hagyományos Föld Napi programot, ahol sok érdekesség várta a környezettudatos ferencvárosiakat.

Az óriásbuborék-bemutatóval kezdődött a program, melynek során ki is lehetett próbálni a speciális eszközt.
A Fashion Dance és Akrobatikus Rock And Roll produkciót követően a Canne de combat bemutató következett, melyet korhű jelmezben adtak elő a botvívó egyesület tagjai.
Lente Lilla zumbával mozgatta meg a kicsiket, majd a Bartók Néptáncegyüttes húzta a talpalávalót.

A monocikli show után dr. Bácskai János köszöntötte az érdeklődőket. Ferencváros polgármestere örömmel üdvözölte a résztvevőket a sétálóutcává változott területen, melyen a szokásos bolhapiac mellett a veszélyeshulladék-gyűjtés is várta a környezettudatos kerületieket. A polgármester kiemelte: ezeken a környezetvédelmi rendezvényeken azt szeretnék demonstrálni, hogy minél kisebb átmenő forgalom legyen a lakótelepen. A forgalomcsillapítás, a parkolás kérdése is szerepel a közösségi tervezésben, melyben várják a legzöldebb, legélhetőbb lakótelep lakóinak javaslatait is.

Herpai Attila, a FŐTÁV Zrt. PR csoportvezetője szintén köszöntötte a jelenlévőket, majd a polgármesterrel és Sebők Endrével, a FESZOFE Nonprofit Kft. igazgatójával közösen elültettek egy galagonyafácskát, melyet több tucat fával együtt a távhőszolgáltató cég ajándékozoztt Ferencvárosnak a Föld Napja alkalmából.
Dér Heni koncertje zárta a programot, melyre a rossz idő ellenére sokan kilátogattak.

A rendezvényen a színpadi produkciók mellett a Nagycsaládosok Egyesülete öko-kézműveskedéssel várta az érdeklődőket, a Mester Galéria és Közösségi Tér képviseletében Krizbai Judit készített a gyerekekkel újrahasznosítható hulladékokból ékszereket, apró ajándéktárgyakat, melyeket természetesen haza lehetett vinni.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. standján a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos játékos ismeretterjesztés várta a rendezvény látogatóit, külön gyereksarokkal készülve a legkisebbek fogadására is.

 A FESZOFE Nonprofit Kft. munkatársai textilipari termékeket: párnákat, táskákat, kiegészítőket, játékokat árusítottak, melyeket megváltozott munkaképességű dolgozók készítettek – a bevétel az ő továbbfoglalkoztatásukat is támogatta.

A Ferencvárosban működő osztrák tulajdonú cég, a Loacker Hulladékhasznosító Kft. hulladékszállító kamionjába beülhettek a kicsik, standjukon pedig látványos installációkkal mutatták be tevékenységüket, valamint játékos formában lehetett megismerkedni a hulladék hasznosításával.
A mászófal, ugrálóvár, szájápolási tanácsadás mellett Dluhopolszky László karikaturista sziluettvágással és karikatúra-rajzolással várta az érdeklődőket, a Madártani Egyesület sátrában pedig megismerkedhettünk a közelünkben élő madarakkal, fészkükkel, hangjukkal.  
A rendezvény szervezésében és lebonyolításában részt vettek a Rendőrkapitányság, a Közterület-felügyelet, az FMK és a Polgárőr Egyesület munkatársai, a Napfény utcai SPAR áruház pedig ismét biztosította az áramot a program során, melyért ezúton is köszönetet mond Ferencváros Önkormányzata.


Föld Napja alkalmából a FŐTÁV Zrt. már ötödik éve ajándékoz fákat több távhőszolgáltatásban érintett kerületnek. A különböző fákból álló 14 db-os csomagokat áprilisban egyebek mellett a VIII., IX., XVII., XVIII., XXI. kerületek kapták meg. A FŐTÁV Zrt. az idei felajánlást egybevéve öt év alatt már több mint 500 fát adományozott Budapest távfűtéses kerületeinek. A FŐTÁV Zrt. szerint a társadalmi felelősségvállalás jegyében történő felajánlás is jól példázza a kerületek és a vállalat közös elkötelezettségét a környezettudatos gondolkodás iránt. A FŐTÁV Zrt. kiemelt céljai közé tartozik, hogy hozzájáruljon a nagyvárosi károsanyag-kibocsátás - nemzetközi tendenciák szerint elvárt – csökkentéséhez, illetve hogy a távhőszolgáltatás működését szolgáló modern technológia alkalmazása során fontos szerepet kapjon a tudatos energiafelhasználás. A vállalat fejlesztései, különösen a fővárosi hőgyűrű és a Kéménymentes belváros projekt is azt célozzák, hogy egy élhetőbb, tisztább levegőjű városban élhessenek a budapestiek. A távhő-rendszer egységesítésével évente 150-170 kilotonna szén-dioxid-kibocsátás maradna el, ellenben megmaradna 25 millió átlagos fa, másként számolva 12 ezer hektárnyi erdő. A FŐTÁV Zrt. kezdeményezése kedvező fogadtatásra talált, ami tovább erősíti az önkormányzatok, illetve az érintett városrészekben lakók és társaság közötti együttműködést.
Impresszum  Adatvédelem