Rajzokkal a helyi közösségekért

Rajzokkal a helyi közösségekért
Gyerekrajz pályázattal eredményhirdetése az FMK-ban

2019. április 8. | Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Ferencváros Önkormányzata, Mama gyerekrajz pályázat, eredményhirdetés, FMK, Vincze Angéla, Pálfay Erzsébet, Kállay Gáborné

Önkormányzatok bevonásával indított közösségfejlesztő programot a vágyott gyermekek megszületéséért küzdő Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A Ferencvárosból startoló projekt a Mama című gyerekrajz pályázattal debütált, melynek április 8-ai eredményhirdetésére mi is ellátogattunk. A kerületi szülőket közösségé kovácsoló műhely hamarosan klubfoglalkozásokkal, interaktív előadásokkal is jelentkezik.

– Csodálatos művek születtek, melyek bemutatják az alkotó gyerekek fantasztikus önkifejező képességét, anyukájukhoz fűződő mély kapcsolatát, és a család dinamikáját – értékelte a pályázatra beérkezett rajzokat Vincze Angéla, a Mester Galéria művészeti vezetője. Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke szerint az önkormányzattal karöltve azt szeretnék megmutatni, milyen jó dolog hasonló értékrendű felnőttekkel és gyerekeikkel együtt tölteni az időt. Úgy véli, Ferencvárosból induló modellprogramjuk – melynek lényege, hogy a gyerekeknek szóló foglalkozások hozzák össze a felnőtteket – kiválóan vizsgázott, így azt más városrészekbe is szeretnék továbbvinni.

A családkutató Kopp Mária orvos-pszichológus által indított mozgalom arra a vizsgálati adatra épül, hogy a fiatal párok közel 3 gyermeket terveznek, ám ebből csak 1,3 baba születik meg. Ennek egyik oka, hogy sokan elfeledkeznek róla, a család nemcsak nehézségeket, hanem hatalmas boldogságot is jelent, amely egyben az egyre inkább hiányzó minőségi kapcsolatok termékeny talaja is. Ugyanis míg a gyerekek az oktatási rendszernek köszönhetően állandóan szociális térben léteznek, a felnőtteket az elmagányosodás fenyegeti.

– A gyermekrajz a kapocs, amely segít összekötni szülőket, nagyszülőket, családtagokat, barátokat, ismerősöket – mondta nyitóbeszédében Kállay Gáborné alpolgármester, majd megerősítette, talán soha nem volt nagyobb az igény a közösséghez való tartozásra, mint manapság, és ezt a virtuális közösségi oldalak sem tudják pótolni. Úgy véli, a szülőkre sok teher nehezedik, gyakran felborul a munka-magánélet egyensúlya, ilyenkor pedig könnyen magukra maradnak problémáikkal. – Ahogy „A teljesség felé” idősügyi programunkkal sikerrel vettük fel a harcot az idősek elmagányosodása ellen, úgy kell segítenünk a családokat is – tette hozzá. Végül kijelentette, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány programja azért kiváló, mert szülők, gyermekek találkozásához teremt lehetőséget, ezáltal pedig a családok közösen lelhetnek megoldást problémáikra.

A projekt hamarosan klubfoglalkozásokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel folytatódik tovább az alapítvány által „Családbarát helynek” minősített Ferencvárosi Művelődési Központban.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem