Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny

Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny
Ferencváros diákjai a Merkapt sporttelepen

2019. április 4. | Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny, Géczi Béla, Rácz László, Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyfelhívásának megfelelően immár huszonhetedik alkalommal került megrendezésre a felmenő rendszerű Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny.

A verseny célja, hogy a diákok elméletben és gyakorlatban, játékos formában az életkori sajátosságoknak megfelelően adjanak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, az ön- illetve más ember mentésében való jártasságukról. A verseny alapot teremt az önmentési készség kialakításához és a biztonság komplex értelmezéséhez. 

A 2018/2019. tanévben az általános iskolák és középiskolák 4 fős csapatokkal nevezhettek be a megmérettetésre. A verseny lebonyolítására összesen 40 - közép-pesti és két V. kerület testvérvárosából érkezett - csapat részvételével a Bp. X. kerületben lévő MERKAPT Maraton Sportközpont telephelyén került sor. A diákoknak öt állomáson elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk egészségügyi, tűzvédelmi, műszaki-mentő, iparbiztonsági, árvízi védekezéssel kapcsolatos témakörökben. Szórakozásképpen a szabadidős állomásokon színes programok, bemutatók várták a résztvevőket a társszervek részéről a MH Tűzszerész alakulata, a Büntetésvégrehajtás munkatársai, a NAV Bemutatója-céllövészet, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, dr. Sztanek Endre alapítvány, valamint a Mancs a Kézben csoport kutyás bemutatóval szórakoztatta az érdeklődőket.

A fiatalok két korcsoportban, az 5-8. és a 9-13. évfolyamos kategóriában szállhattak harcba az elsőségért. Ferencváros képviseletében, kerületünkből az 5-8. évfolyamos kategóriában 1 iskola 1 csapattal, és a 9-13. évfolyamos kategóriában 3 iskola 4 csapattal vett részt a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen.

Kerületünk vonatkozásában az alábbi eredmények születtek:
Általános iskola kategória I. helyezett: Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola
Középiskola kategória I. helyezett: Budapest IX. Kerületi Leövey Klára Gimnázium

A középiskola kategória további helyezései:
II.  helyezett: Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium ( 1-es csapata )
III. helyezett: BGSZC Fáy András Közlekedésgépészeti Műszaki Szakgimnázium
IV. helyezett: Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium ( 2-es Csapata )

Korcsoportonként a győztes csapatok juthattak tovább a következő szintű versenyre (Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny április 17-én a Hajógyári-szigeten kerül megrendezésre), végül az országos döntőn dől el, kihez kerül egy évre a vándorserleg.

Szöveg: Rácz LászlóImpresszum  Adatvédelem