Sokszínű tudomány

Sokszínű tudomány
A belvárosi gimnáziumba beköltözött a természet

2019. március 22. | tudomány, természet, Lónyay utcai Református Gimnázium, Zombory Miklós, Tóth Csaba Csongor

A Lónyay utcai Református Gimnáziumban már hagyomány, hogy márciusban természettudományos napok várják a diákokat. Az idei rendezvényen többek közt törpesünök, minilovak és óriástyúkok népesítették be az iskolát, de ez alkalommal egyéb tudományágak is képviseltették magukat. Az eseményen részt vett Zombory Miklós alpolgármester is.

A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett gimnázium kiemelt célja, hogy bemutassa és közelebb hozza tanulóihoz a természettudományokat, megismertesse velük azok szépségét, vívmányait. A mostani, háromnapos esemény során az egész intézmény megtelt állatokkal és növényekkel: az udvaron, az aulában, egyes tantermekben, de még a lépcsőfordulókban is felbukkanhattak agámák, galambok, papagájok, vagy éppen madárpókok. A kisállatok gondozói pedig interaktív, általában állatsimogatással egybekötött rögtönzött bemutatókat tartottak.

A tanulók egyik legnépszerűbb fotótémájának a nyakba vehető 190 centis boa bizonyult, de a nyulak, sünök simogatását is kevesen hagyták ki. Az udvaron állították fel a Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület szárnyasketreceit, ahol tíznél többféle tyúk- és húsznál több galambfajt lehetett megtekinteni. Az egyesület elnöke, Szász Ferenc elmondta, a bemutatott példányok hobbiállatok, amelyeket szépségük, megjelenésük miatt tenyésztenek, nem húsukért, tojásukért tartott haszonállatok. Az elhozott postagalambokat meg is röptették az iskola körül.

„Belső-Ferencvárosi gimnáziumunkban szeretnénk bemutatni a tanulóknak a teremtett világ mindazon szépségeit, melyeket az iskola keretei lehetővé tesznek. Alapvetően ezen a napon is folyik az oktatás, minden órában négy osztály járja körül a kiállítási helyszíneket” – mondta el Tóth Csaba Csongor. A gimnázium igazgatója kiemelte, immár nem csupán a természeti szépségek, hanem az emberi tudás, a mérnöki teljesítmény ünnepe is a programsorozat, amelyen különféle járművek, a hadtudományok, a kémia és a csillagászat is képviselteti magát – utóbbi az utazó planetárium előadásai révén.

„Az urbanizáció korunk gyermekeit elidegeníti a természettől” – osztotta meg gondolatait Zombory Miklós alpolgármester, aki rendszeresen ellátogat a gimnázium rendezvényeire. Egykori peadgógusként, evangélikus presbiterként és a körzet önkormányzati képviselőjeként nagyon jó kapcsolatot ápol az intézménnyel. „Ha körbenézek ma az iskolában, vagy az udvaron, olyan környezetet látok, ami a régebbi időkben megszokott volt, manapság azonban mint kuriózum, be kell mutatni az ifjúságnak, ezért nagy tisztelet és köszönet illeti igazgató urat és az iskola dolgozóit.” 

(forrás: Ferencváros újság, ferencvaros.hu)Impresszum  Adatvédelem