Fővárosi vers- és prózamondó verseny

Fővárosi vers- és prózamondó verseny
Szép kerületi sikerek

2019. február 27. | Fővárosi vers- és prózamondó verseny, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, Ferencváros, Dauda László Dávid, Szécsi Mária Luca, Nagy Sándor Máté

Február 27-én a Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium adott otthont a Fővárosi vers- és prózamondó verseny kerületi fordulójának. A kerület 7 iskolájának tanulói adták elő a tanult verseiket.

„Versről, a legkedvesebbekről kellene beszélnem, de lehet-e a csillagos égi mezőről a legkedvesebb csillagot kiválasztani, a tengerben a legszebb vízcseppről, a legszebb hullámról beszélni. Kosztolányi mondja, hogy a legszebb tíz magyar szó: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vár, szív, sír. És íme, ebben a tíz szóban, egész életünk, a bölcsőtől a koporsóig, egész életünk szépsége, fájdalma, harca, öröme, gyönyöre, gyásza. És minden szó körül mennyi legszemélyesebb kifejezése a vers.” (Latinovits Zoltán)

A versenyt két korosztálynak hirdették meg, az 5-6 osztályos és a 7-8 osztályos tanulók között. A versmondás a verstanulás fontosságát nem lehet elvitatni, hiszen a gyermekkorban megtanult versek nemcsak egyszerű memoriterként kísérik végig az ember életét, de fejlesztik a személyiség kialakulását, elősegítik az érzelmi erkölcsi és értelmi fejlődést is.

A versmondó gyermekek versválasztásaikkal megmutatták, hogy igenis a nagy költők korszaka nem járt le. Hiszen a mai költők Lackfi János, Békés Márta társaságában Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Mécs László, Romhányi József költeményeit is meg találhattuk, és ma is élő gondolataikat, hitelesen tudták továbbítani a hallgatóság felé.

A következő gyermekek értek el helyezést:
Versmondás:
5-6. évfolyam:
I. hely: Dauda László Dávid 6. évf. Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont
7-8. évfolyam:
I. hely: Szécsi Mária Luca 8. évf. Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont

Prózamondás:
Nagy Sándor Máté 6. évf. Budapest IX. Kerület Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium

Ezek a tanulók képviselik a Ferencvárost a fővárosi fordulón. Sok sikert kívánunk Nekik!

Forrás: ccartImpresszum  Adatvédelem