A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Megemlékezés és emlékműsor

2019. február 25. | A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, megemlékezés, emlékműsor, Ferencváros Önkormányzata, koszorúzás, Nagy Ferenc-emléktábla, Mezey Katalin, Ferencvárosi Pinceszínház, Tallián Mariann, Morvai Tamás

Ferencváros Önkormányzata a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nagy Ferenc miniszterelnök egykori lakóhelyén, a Ráday utca 9. szám előtt, valamint a Pinceszínházban tartott megemlékezést. Az résztvevők felidézték a diktatúra rémuralmának eseményeit, és tisztelegtek az ellenálló hősök előtt.

Az eseményen Mezey Katalin író, költő, műfordító mondott ünnepi beszédet, aki két, paraszti sorból kiemelkedett tehetséges politikus, Nagy Ferenc, az első szabadon választott miniszterelnök, és Kovács Béla országgyűlési képviselő (FKgP) tragikus életpályájáról emlékezett meg. A Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője kijelentette, a két államférfi mély országismerettel rendelkező, a konszolidációért küzdő, népszerű politikusok voltak, akik a második világháború elvesztését követő nehéz években garanciái lehettek volna államiságunk megszilárdulásának és a magyar polgári demokrácia fejlődésének. A hatalomra törő nemzetközi kommunista mozgalom szemében pont ez volt a bűnük. Az orosz támogatással megerősödő, Rákosi vezette Magyar Kommunista Párt megdöntötte a választásokat frissen megnyerő Kisgazdapárt hatalmát. 1947-ben Kovács Béla főtitkárt a párt irodájából rabolták el a szovjet megszállók, letartóztatták, és egy szovjet gulagra internálták. 47 nyarán pedig Nagy Ferencet távolították el a hatalomból: fia elrablásával zsarolták ki lemondását.

A „kékcédulás” választási csalással kiteljesedett a baloldali fordulat, azaz létrejött az egypártrendszeren alapuló kommunista diktatúra, a terror uralma. Lassan célkeresztbe került mindenki, akinek magántulajdona volt: a nagytőkés, az értelmiség mellett ugyanúgy veszélyben volt a kisember, a lakástulajdonos, és a paraszti gazdálkodó is. Nem volt elég a kisemmizésük sem, félmillió állampolgárt kényszermunkatáborokba hurcoltak. Az elviselhetetlen elnyomás vezetett el az 56-os forradalomhoz, melynek leverése újabb sokezer magyar keserves megkínzását és halálát követelte. Az évtizedekig megfélemlített, emlékezetét vesztett, majd a gulyáskommunizmus által megvesztegetett magyar társadalom a rendszerváltásig nem kapott hiteles képet saját múltjáról – emlékezetett az irodalmár. Végül azzal zárta beszédét, mégis hisz abban, hogy a szeretet, a türelem, és az összetartozás be tudja majd gyógyítani a XX. századi kataklizmák okozta mély sebeket.

Tallián Mariann színművész Tollas Tibor, Szathmáry György és Béri Géza verseit adta elő, Morvai Tamás, az Ádám Jenő Zeneiskola tanára pedig kalotaszegi dallamokat adott elő gitáron. A megemlékezés végén az önkormányzat vezetői és a helyi szervezetek elhelyezték koszorúikat Nagy Ferenc emléktáblája alatt. A rendezvény a Pinceszínházban folytatódott, ahol Ferencváros 1919-ben címmel rendeztek történelmi pódiumbeszélgetést a Tanácsköztársaságról.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem