Roma, nem Roma Nők Akadémia

Roma, nem Roma Nők Akadémia
Beszélgetés Losó Györgynével

2019. február 19. | roma; nők, kisebbség, cigány, esélyegyenlőség, Oláh Anna, Kállay Gáborné, Losó Györgyné, Év Önkéntese 2018, Roma nem Roma Nők Akadémiája

„Azt álmodtam, hogy a túlsó parton voltam,
ahol mindenki egyforma,
ahol nem tesznek különbséget,
ahol egyformán mérik az emberséget...
(Rostás-Farkas György)

Február 19-én a Bakáts téri Házasságkötő teremben rendezte meg Ferencváros Önkormányzata a „Roma, nem roma nők akadémiája” idei első programját, melynek vendége Losó Györgyné Melinda, az Év Önkéntese 2018. díjazottja volt.

Kállay Gáborné köszöntőjében elmondta, sok tekintetben érez közösséget Melinda személyiségével és munkásságával. Ugyanúgy hivatásának érzi a kultúrát, és hogy azt minél több emberhez eljuttassa, hívő, aki hidakat épít ember és ember, esetében roma és nem roma között.

A háziasszony-beszélgetőtárs, Oláh Anna, a Ferencvárosi Önkormányzat esélyegyenlőségi referense elárulta: hosszú évek óta jó barátságot és szakmai kapcsolatot tart fenn Melindával, aki közösségteremtő, felzárkóztatást segítő munkája elismeréseként elnyerte az Év Önkéntese 2018. díjat.
Losó Györgyné zenész cigány családban nőtt fel, majd fodrász lett, mesterségét mai napig mesterfokon űzi. Munkája mellett a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület keretein belül cigány-nem cigány vallási, nevelési és kulturális programokat szervez. Melinda asszony mesélt életéről, gyermekkoráról és családjáról. Tanulságos történeteket osztott meg a hallgatósággal arról, hogyan viszonyulnak munkája során származásához a nem roma emberek és hogyan válnak semmivé az esetleges előítéletek a lelkiismeretes, szeretettel és odaadással végzett tevékenykedése hatására.

Az agapéval zárult esemény végén Oláh Anna elmondta: a következő alkalommal egy pódiumbeszélgetésre meghívják mindazon hölgyeket, akik a Roma, Nem Roma Nők Akadémia 2012-es indulása óta a rendezvényen vendégeskedtek.Impresszum  Adatvédelem